U letjelici koja je pala u Zagreb bila bomba teška 120 kilograma, eskplodirala ispod zemlje

Preporučujemo

Bomba, koja je pronađena u bespilotnoj letjelici koja se srušila u Zagrebu, teška je do 120 kilograma i eksplodirala je ispod zemlje, javio je HRT, pozivajući se na neimenovani visokopozicionirani izvor iz Ministarstva odbrane Hrvatske.

“Iz visokih izvora u MORH-u saznajemo da je bomba pronađena u letjelici težine do 120 kilograma. Ali, kako je letjelica udarila u meko tlo, eksplozija se dogodila ispod zemlje. Da je udarila u asfalt ili beton posljedice bi bile katastrofalne”, objavio je sinoć HRT.

Iako je istraga i dalje u toku, pilot Hrvatskog ratnog vazduholovstva, pukovnik u penziji Ivan Selak rekao je da je skoro siguran da nisu pronađeni dijelovi avio-bombe jer da je, kako je rekao, “unutra bio eksploziv, danas ne bi bilo pola krila studentskog doma”.

Hrvatski vojni stručnjak Robert Barić ocijenio je za HRT da se radilo o eksploziji sistema za samouništenje opreme i skupljenih podataka i eventualno piropatrona kojim se izbacuju kamere prije nego se letjelica spusti.

Najveći dio bespilotne vojne letjelice sovjetske proizvodnje koja se u četvrtak, 10. marta, srušila kod Studentskog doma u Zagrebu izvučen je jučer, a ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić rekao je da su u krateru pronađeni tragovi eksploziva i dijelovi avio-bombe koji, kako je naveo, “govore da nije riječ o izviđačkoj letjelici”.

(RTV GD/klix.ba)

Najnovije

spot_img