U Austriji maske ponovo obavezne u zatvorenom

Preporučujemo

U Austriji, poslije dužih i teških pregovora, zbog velikog broja novozaraženih, od ponoći vraćena je obaveza nošenja maski u zatvorenim prostorima.

Nakon što je 5. marta austrijska vlada ukinula gotovo sve epidemiološke mjere, što jedino nije slijedio Beč koji je zadržao oštre mjere, došlo je do dramatičnog rasta broja novozaraženih, koji je sada natjerao vlasti da se vrate mjerama.

Nove mjere stupile su na snagu od ponoći, sa danom zakašnjenja, a predviđaju obavezu nošenja FFP2 maske u svim zatvorenim prostorima.

Od te obaveze izuzeti su jedino privatni stambeni prostori, za stolom u restoranima, kao i na probama ili umjetničkim nastupima.

Uredba predviđa i da na okupljanima u zatvorenom gdje je do 100 ljudi maske ne moraju da se nose, ali za skupove sa više od 100 sjedećih mjesta, kao što su bioskop, pozorišta, opera, važi obaveza nošenja FFP2 maski.

Na skupovima sa više od 100 osoba bez određenih sjedećih mjesta, kao što su žurke ili svadbe, organizator može sprovesti “3G” kontrolu, to jest da li gosti imaju sertifikat o vakcinaciji, potrvdu o preležanom virusu ili negativan test, umjesto obaveze nošenja maski.

Vlasnik lokala može sam da bira hoće li da primijeni “3G” pravilo ili da traži od gostiju da nose maske.

Obaveza nošenja maski biće na snazi do 16. aprila.

Takođe stupila je na snagu i nova preporuka Ministarstva zdravlja o karantinu inficiranih koronom.

Prema toj preporuci se trajanje karantina skraćuje na pet dana, odnosno izolacija može biti prekinuta poslije petog dana, ali preduslov je da osoba najmanje 48 sati nema simptome.

Lice koje je bilo korona pozitivno, nakon pet dana karantina, daljih pet dana mora nositi FFP2 masku u kontaktu sa ljudima, a tako i u privatnom okruženju.

Isto tako ta osoba ne može da posjećuje veće manifestacije, kao što su utakmice, koncerti i slično, te i treba da izbjegava ugostiteljske objekte.

Kako bi izbjegli ova ograničenja u kretanju zaražene osobe poslije petog dana izolacije mogu da se testiraju, a za oslobađanje mjera neophodan im je negativan PCR test i ili pozitivan test sa CT vrijednosti koja je veća od 30, stoji u uredbi.

Vlasti Beča već su najavile da neće primijeniti nove epidemiološke mjere austrijske vlade, jer već primjenjuju strože mjere.

Posebno neće primjenjivati odluku o skraćenju karantina.

(RTV GD/Nezavisne)

Najnovije

spot_img