Tuzlanski kanton samo ove godine imat će 80 miliona KM manje prihoda

Preporučujemo

Ministarstvo finansija Tuzlanskog kantona dobilo je smjernice Ministarstva finansija FBiH, u kojima stoji da će samo u 2020. godini u budžetu TK biti 80 miliona maraka manje nego prošle godine.

Pored toga, ekonomske projekcije govore da priliv sredstava na ime indirektnih poreza ni za tri godine neće dostići nivo iz 2019. godine.

– U periodu od 2021. do 2023. godine predviđa se blagi oporavak, ali to je daleko od onoga što smo imali u 2019. godini. U 2019. godini TK je prikupio gotovo 246 miliona maraka na ime indirektnih poreza i to je bio najveći iznos ikada. Projekcije Ministarstva finansija FBiH govore da će prihod od indirektnih poreza 2023. iznositi 234,1 milion KM, dakle, ni tada nećemo biti na nivou prošle godine – rekao je ministar finansija TK Suad Mustajbašić.

Projekcije govore da će TK ove godine od indirektnih poreza uprihoditi 209,9 miliona, naredne godine 219,2 miliona, a u 2022. godini 231,9 miliona KM.

Po pitanju priliva sredstava situacija u budžetu TK bila je dobra do 22. marta, a od tada je krenuo pad, koji iznosi 20 miliona KM manje samo za mjesece april i maj.

– Moramo kontrolirati potrošnju i praviti uštede kako bismo mogli odgovoriti na sve što je definirano Ustavom i zakonima. Kroz prvi rebalans budžeta smo uštedjeli osam miliona, a očekujemo još najmanje jedan rebalans. Otvorit ćemo razgovore sa socijalnim partnerima da vidimo u kojoj mjeri je moguće uštedjeti na poziciji bruto plaća i naknada. Minimalne plaće, ukoliko i bude smanjenja, neće biti tretirane u okviru ušteda – kaže Mustajbašić.

U budžetu TK ove godine očekuju sredstva od MMF-a i Evropske komisije, ali očekivani manjak od 80 miliona KM neće moći biti “zakrpljen” bez ozbiljnih ušteda.

(RTV GLAS DRINE/FAKTOR)

Najnovije

spot_img