Trodnevna žalost u Srbiji zbog masakra u školi, donosimo detalje groznog plana ubice koji je ispričao policiji

Preporučujemo

Vlada Srbije je donijela odluku o trodnevnoj žalosti na cijeloj teritoriji Srbije, počevši od petka, 5.maja, zaključno sa nedjeljom, 7.maja. Nastava će danas u popodnevnoj smjeni biti suspendovana. Od sutra će nastava otpočinjati sa minutom šutnje. 

“Srbija je dio onog svijeta u kojem se ovakve stvari sve češće događaju. Evidentan je kancerogen uticaj interneta, video igrica, takozvanih zapadnih vrijednosti i svima nam je jasno da je potreban krupan preokret, pooštravanje mjera, ali i pronalaženje sistemskog rješenja kako ovaj model ne bi prerastao u društveno prihvatljiv model ponašanja”, istakao je ministar prosvjete Srbije Branko Ružić na vanrednoj pres konferenciji.

Najavio je da će vlast danas izaći sa još jasnijom slikom o svemu. Apel je da se dozvoli porodicama preminulih da svoje najmilije isprate na miru i da svi oni koji u ovome vide političko lešinarenje, da se pogledaju u ogledalo i razmisle.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da se za život djevojčice u Tiršovoj još uvijek bore, iako je operacija završena. Zadobila je prostrijelnu ranu glave. Jedan dječak ima povredu kičme petog i šestog pršljena, nalazi se u Urgentnom centru i čeka ga još zahvata. Nastavnica je još uvijek u sali i još je u životnoj opasnosti.

“Ovo je do sad najstrašnije moje iskustvo, i kao ljekara i kao čovjeka, od devedesetih godina naovamo”, rekla je Grujičić.

Institut za mentalno zdravlje organizovaće dva telefona na koji će se moći javiti svi oni koji osjećaju potrebu za psohološkom pomoći. O dječaku koji je pucao u školi odlučiće nadležne ustanove, rekla je ministarka.

Veselin Milić, načelnik PU Grada Beograda, ispričao je da je policiju pozvala pomoćnik direktora šole i rekla da je dijete došlo naoružano i da nasumice puca. Nakon toga nazvao je sam dječak Kecmanović Kosta (2009.), počinitelj ubistva, koji je pozvao službu i rekao da puca nasumično po školi. Ubijeno je 7 djevojčica i jedan dječak. Svi ubijeni su bili 2009., 2010. ili 2011. godište. 

“Kecmanović je uhapšen, a oružje je pronađeno na licu mjesta. Takođe je rekao da je ovo ubistvo planirao mjesec dana. Motiv još nije utvrđen niti nam je saopštio. Kako je rekao, tu učionicu je izabrao jer je bila blizu ulaza u školu, a njegovo odjeljenje je taj dan tu imalo čas. Donio je sa sobom i četiri molotovljeva koktela. Odmah je pucao u radnika obezbjeđenja čim je ušao u školu, nakon čega se okrenuo ka djeci i pucao prema njima i ubio ih. Zatim je nastavio hodnikom ka učionici istorije, zamijenio okvir, odmah ulazi i puca u učiteljicu i ostalu djecu. Nakon toga je izašao, bacio oružje, pozvao policiju. Imao je čak spisak djece koju je planirao da likvidira. Sam je radio plan ulaza i izlaza u školu i, kako je sam rekao, odredio je prioritetne mete”, ispričao je Milić na press konferenciji drhtavim glasom. 

Planirao je kako da uđe u koju učionicu, iz kojeg odjeljenja i koje dijete da likvidira, i to po brojevima koje je označio u planu koji je napravio. 

Podsjećamo, u pucnjavi u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu ubijeno je osmoro djece i jedan radnik obezbjeđenja. Šestoro djece i jedan nastavnik te škole su ranjeni i trenutno su zbrinuti u Urgentnom centru i Tiršovoj. Maloljetni Kosta Kecmanović (14) koji je izvršio ovaj zločin učenik je te škole i on je pronađen i uhapšen u dvorištu škole.

Najnovije

spot_img