Nikšić i novi ministri u Vladi FBiH preuzeli dužnost

Preporučujemo

Novi saziv Vlade Federacije Bosne i Hercegovine na čelu sa premijerom Nerminom Nikšićem (SDP) danas je formalno preuzeo dužnost.

Primopredaja je obavljena nakon osam godina, od kojih četiri u tehničkom mandatu Vlade premijera Fadila Novalića koji nije prisustvovao današnjem događaju, ali je po riječima novoimenovanog premijera Nermina Nikšića, poslao njemu odgovarajuće pismo.

Imenovanje novog saziva Vlade Federacije Bosne i Hercegovine potvrdio je Predstavnički dom Federalnog parlamenta na vanrednoj sjednici 28. aprila u Sarajevu.

Novi saziv čine kadrovi Hrvatske demokratske zajednice BiH, Hrvatske demokratske zajednice 1990 te Socijaldemokratske partije BiH, Naroda i Pravde i Naše stranke.

Osim premijera Nikšića, njegov zamjenik i ujedno ministar finansija je Toni Kraljević, drugi zamjenik i ujedno ministar razvoja, poduzetništva i obrta je Vojin Mijatović, dok je Ramo Isak ministar unutrašnjih poslova, a ministar pravde Vedran Škobić.

U resoru energije, rudarstva i industrije ministar je Vedran Lakić, dok je ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić, kulture i sporta Sanja Vlaisavljević (HDZ).

Novi ministar raseljenih osoba i izbjeglica je Nerin Dizdar, Nedžad Lokmić je ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilčkog rata, ministar zdravstva Nediljko Rimac, obrazovanja i nauke Jasna Duraković, a trgovine Amir Hasičević.

U resoru rada i socijalne politike je novoimenovani ministar Adnan Delić; okoliša i turizma Nasiha Pozder te u resoru prostornog uređenja Željko Nedić, dok je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić.

(RTV GD/BHRT)

Najnovije

spot_img