Švedska ukinula sve mjere, koronavirus od sada posmatraju kao endemsku bolest

Preporučujemo

Švedska je ukinula sve epidemiološke mjere, prestala s masovnim i besplatnim testiranjem na koronavirus i potpuno otvorila granice za sve građane Evropske unije. Koronavirus od danas tretiraju endemskom bolešću.

Nove odredbe na snazi su od ponoći, a Šveđani se ovim pridružuju Dancima i Norvećanima, koji su od ranije krenule istim smjerom, piše Euronews. Zdravstvene vlasti smatraju da pandemija ulazi u ono što je opisano kao nova faza s dominacijom zarazne, ali naizgled manje teške varijante Omikron.

Šveđani su ukinuli i covid-propusnicie, kao i obavezu nošenja maske u javnom prijevozu tokom najprometnijih dijelova dana.

“Pandemija nije gotova, ali ulazimo u potpuno novu fazu. Zanje se poboljšalo, nekoliko studija pokazuje da omikron soj dovodi do manje teške bolesti”, rekla je premijerka Magdalena Andersson prošle sedmice najavljujući ovaj korak.

Iako je omikron soj izazvao nagli rast brojainfekcija, to se nije pretočilo u povećanje hospitalizacija zbog teških oblika bolesti u zemlji u kojoj je stanovništvo vakcinisano u velikim procentima.

Vlasti u ovoj skandinavskoj zemlji koronavirus nadalje će smatrati društveno opasnom bolesšću, najavila je Lena Hallengren, ministrica zdravstva.

“I dalje postoji potreba da se ljudi vakcinišu. Ako ste dobili dvije doze vakcine, trebali biste uzeti i treću. Za produženje zaštite od širenja zaraze, ali i od ozbiljne bolesti, potrebne su tri doze”, kazala je ona.

Zanimljivo je i kako su vijesti o koroni isčezle s naslovnica švedskih medija.

Švedska je od početka pandemije imala posve orginalan, liberalniji pristup borbi protiv širenja zaraze, da bi nakon određenog vremena napravila zaokret.

Najnovije

spot_img