Sa džamije u Skočiću ponovo se čuje zvuk ezana (FOTO)

Preporučujemo

U prisustvu nekoliko hiljada vjernika, u zvorničkom naselju Skočić, danas je svečano otvorena novoizgrađena džamija.

Svečanosti su prisustvovali mještani Skočića, koji su rasuti širom svijeta, te vjernici sa područja koje pokriva MIZ Zvornik, vjernici iz Teočaka i drugih mjesta širom BiH.

Džamiju je otključao Ragib Zahirović, koji je bio i inicijator akcije za izgradnju džamije u Skočiću.

“Naša džamija ima dugu tradiciju. Uz našu staru džamiju bila je i kula. Skočić je imao jedan od prvih vodovoda u BiH. U Skočiću je nekada bila i medresa. U posjedu skočićkog vakufa imamo  preko 100 dunuma vakufske zemlje. Od toliko vakufske zemlje, 80 dunuma je zemlja u polju. To je samo pokazatelj da su ovdje ljudi mnogo davali, a malo uzimali. Stara džamija je obnovljena 1990.godine, a srušena je samo dvije godine nakon toga. Ova džamiju smo počeli da gradimo prije desetak godina, sredstvima i akcijama naših džematlija koji su prikupljali finansijska sredstva širom svijeta, a veliku pomoć smo imali i od Medžlisa islamske zajednice Zvornik i od Federalnog ministarstva za raseljena lica. Kada smo prikupili sredstva za izgradnju džamije, od preostalog novca smo izgradili imamsku kuća. U okviru tog projekta, svu našu vakufsku imovinu smo obilježili, a hareme ogradili. Hvala svima koji su učestvovali u izgradnji džamije u Skočiću. Hvala donatorima, radnicima, ženama koje su spremale kafu, djeci koja su donosila vodu i svakom pojedincu koji je na bilo koji način pomogao u izgradnji naše džamije. Veliko hvala svima od srca”, kazao je Zahirović u svom obraćanju prisutnim vjernicima.

Svečanosti otvaranja džamije u Skočiću prisustvovali su imami sa područja zvorničkog medžlisa, predvođeni predsjednikom Medžlisa Mustafom ef. Muharemovićem i glavnim imamom Haris ef. Mustajbašićem, izalsankim muftije tuzlanskog Ahmed ef. Huskanović, banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić, savjetnik ministra za raseljene osobe i izbjeglice u Vladi FBiH Nisvet Mujanović, gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i druge zvanice.

Najnovije

spot_img