Roditelji bošnjačke djece u Zvorniku: Trpimo degradaciju, žele da iselimo iz RS-a

Preporučujemo

Povratnička djeca područnih škola u opštini Zvornik ponovo su ostala bez svojih temeljnih prava u segmentu obrazovanja. Pred kraj prvog polugodišta direktor područne osnovne škole Liplje donio je odluku da bošnjačkoj djeci u knjižici umjesto bosanski jezik piše jezik bošnjačkog naroda.

Kako su roditelji rekli, ili će djeca učiti bosanski jezik, ili neće ići u školu. No, ističu da je naziv jezika koji djeca izučavaju samo jedan u nizu problema, a nadležni ne žele da reagiraju.

Roditelji ove djece uputili su i pismo Ministarstvu prosvjete i kulture RS, ombudsmenima za ljudska prava i Vijeću naroda RS. U njemu navode kako je stanje alarmantno.

– Škole ne pozivaju predstavnike roditelja na sastanke već tri godine. Vrši se diskriminacija po raznim osnovama, a jedan od primjera je škola u Krićućevima koja je područna škola Čelopeka, iako postoji centralna škola u Karajaku kojoj bi po svoj logici trebala pripadati. Prisutna su vjerska obilježja – ikone u školama iako je takvim stvarima mjesto u vjerskim objektima. U susjednom Malom Zvorniku djeca imaju pravo da izučavaju Bosanski jezik i ne osporava im se pravo na naziv jezika, a također ne postoje nikakva vjerska obilježja u školama. Roditelji djece su odlučili da više ovako ne može i da će krenuti u radikalne proteste – navedeno je u pismu.

Roditelji su pozvali sve nadležne institucije i organizacije da dođu i uvjere se u kršenje ljudskih prava i prava djeteta, te da uvedu red u školstvu na području opštine Zvornik.

Najnovije

spot_img