Ramazan u doba korone: Pripremaju i dostavljaju iftare starijim osobama

Preporučujemo

Zbog pandemije koronavirusa ovog ramazana u Srebrenici se ne organizuju zajednički iftari i druženja.

Međutim, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica i džemata u Srebrenici od početka ramazana svaki dan se pripremi određen broj iftara i dostavi starijim osobama koje žive same u ovom gradu.

U razgovoru za Anadolu Agency (AA) Damir efendija Peštalić kaže da se svaki dan pripremi 15 iftara koji budu dostavljeni osobama u gradu Srebrenici, a cilj je da se akcija proširi na još nekoliko džemata na području opštine Srebrenica.

“Mi smo prošle godine imali mnogo zajedničkih iftara u Srebrenici koji su bili prekrasni, lijepi. Te iftare su uglavnom finansirali ljudi koji žive van domovine Bosne i Hercegovine. Mi smo to organizovali ovdje u Srebrenici, i to su bili jako lijepi iftari, imali su svoju simboliku. Ove godine zbog specifičnosti situacije u kojoj se nalazimo, pandemije i vanrednog stanja nismo bili u mogućnosti. Onda je naš efendija Ahmed došao na ideju da probamo putem društvenih mreža da pozovemo ljude da se uključe u akciju. Mi imamo otprilike oko 15-ak osoba u gradu koje su same, starije osobe, njima je teže spremiti iftar”, kaže Damir efendija Peštalić.

Efendija Peštalić kaže da je cilj da stariji i osobe koje žive same znaju “da neko misli na njih, da je pripremanje i dostava iftara znak pažnje.”

Najnovije

spot_img