Projekat odjeljenja učenika Medicinske škole u Tuzli “Zastarjeli obrazovni sistem u TK”

Preporučujemo

Učenici III razreda, odjeljenje D, srednje Medicinske škole u Tuzli, u okviru projekta “Građanin” koji se realizira u sklopu nastavnog predmeta demokratija i ljudska prava obrađuju temu “Zastarjeli obrazovni sistem u TK”.

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Mi, učenici srednje Medicinske škole Tuzla, odjeljenje 3D, smo za “Projekt građanin” iz predmeta demokratija i ljudska prava odabrali problem “Zastarjeli obrazovni sistem u Tk”, jer smatramo da je to izazov, problem i tema s kojom se najviše suočavaju mladi, ali i svi prosvjetni radnici.

Razmišljali smo o pitanju, šta je to u našem sistemu najviše zastarjelo? Sami današnji nedostatak prilagodljivosti savremenom svijetu kao i nedostatak upotrebe metoda koje prate savremeni svijet često ograničavaju razvoj i inovacije kod učenika.

Potrebna je revizija kako bi se prilagodilo brzim promjenama i potrebama modernog svijeta. Obrazovni sistem sa kojim se danas susrećemo često naglašava pasivno učenje i memorizaciju podataka umjesto poticanja kritičkog razmišljanja, kreativnosti i praktičnih vještina.

Samim tim čest je problem gubitak interesa i manjak motivacije za učenjem kod učenika.

Smatramo da je potrebno fokusirati se na individualne potrebe i potencijale učenika kako bi se osiguralo njihovo uspješno uključivanje u moderno društvo.

Zastarjeli obrazovni sistem rezultira i nedovoljnu pripremu za buduće karijere, te nedostak fokusa na ključne vještine potrebne za uspjeh u 21. vijeku, poput timskog rada, rješavanja problema i kritičkog razmišljanja.

Česta je rečenica da mladi izlaze iz srednjih škola nespremni za tržište, da stvari koje se uče u školama, nisu ni slične onom u praksi. Još uz sve to ako dodamo brze promjene i napredak u tehnologiji i društvu, zastarjeli obrazovni sistem tada predstavlja ograničavajući faktor u pružanju kvalitetnog obrazovanja koje bi trebalo pripremiti učenike za budućnost. Želimo da se naša riječ čuje, i da naš glas postane nada promjene”, saopštili su učenici srednje Medicinske škole Tuzla, odjeljenje 3D.

Najnovije

spot_img