Presuda u Austriji: Šef agencije zapošljavao njegovatelje iz BiH “na crno”, osuđen je

Preporučujemo

Šef agencije iz Štajerske koja je u proteklom periodu zaposlila skoro 250 njegovatelja iz Bosne i Hercegovine i Srbije proglašen je krivim za organizovani rad “na crno” kao i tešku prevaru.

Pored njega, u četvrtak je osuđen i njegov pomoćnik. Riječ je o agencija za brigu o porodici koja je posredovala u angažmanu 243 njegovatelja koji su, kasnije se ispostavilo, radili bez potrebne licence i registracije socijalnog osiguranja.

Poslije intenzivnih istraga finansijske policije, Tužilaštvo za ekonomske poslove i korupciju (VKStA) prijavilo je organizovani rad “na crno” i teške prevare.

“Optuženi su dozvolili porodicama da vjeruju da su medicinske sestre registrovane“, rekao je viši javni tužilac na suđenju u Gracu.

Kako prenose mediji, direktor agencije je osuđen na šest mjeseci uslovno i kažnjen sa 62.400 eura, dok je njegov pomoćnik isto osuđen na šest mjeseci uslovno te kažnjen sa 3.200 eura.

Optuženi generalni direktor je tokom suđenja djelimično priznao krivicu, ali je naglasio da je tako postupio “iz nužde” jer “legalnih” kadrova, poput onih iz Mađarske ili Slovenije, jednostavno više nema. A bh. njegovateljice su porodice odlično primile.

“Svako ko poznaje tržište zna da većina agencija tako funkcioniše”, rekao je tada ovaj direktor u svoju odbranu, prenose Nezavisne.

Najnovije

spot_img