Posmrtni ostaci 14 žrtava genocida u Srebrenici spremni za ukop na kolektivnoj dženazi

Preporučujemo

Posmrtni ostaci 14 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine spremni su za ukop na kolektivnoj dženazi koja će se klanjati 11. jula ove godine u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić kazala je da ovaj broj žrtava koji će biti ukopan nije konačan i porodice žrtava koje su do sada identifikovane uz pomoć DNK metode još uvijek imaju dovoljno vremena, do početka jula, da se odluče na ovaj korak, odnosno da daju svoju saglasnost za ukop na ovogodišnjoj dženazi.

Navela je da se u Komemorativnom centru u Tuzli nalaze posmrtni ostaci još 11 žrtava genocida koje su do sada identifikovane uz pomoć DNK metode, ali porodice još uvijek nisu dale svoju saglasnost za njihov ukop, uglavnom zbog nekompletnosti tijela ovih žrtava.

“Pozivamo porodice žrtava koje iz ovih razloga do sada nisu dale svoju saglasnost za ukop da to ipak učine. Potraga za nestalim osobama se i dalje nastavlja i Institut ja garant da će svi posmrtni ostaci koji se naknadno pronađu i identificiraju biti pridodani onim ranije ukopanim dijelovima skeleta u procesima reekshumacija”, istaknula je Fazlić.

Kaže da, prema do sada dobivenim saglasnostima, najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je sedamnaestogodišnji Beriz (Omera) Mujić, rođen 1978. godine u Zvorniku.

On je u julu 1995. godine ubijen na području Sućeske kod Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u maju 2023. godine na području Sućeske, odnosno općine Srebrenica.

Najstarija žrtva koja će, za sada, biti ukopana je Hamed (Ibrahima) Salić, rođen 1927. godine. On je imao 68 godina kada je nestao u ljeto 1995. godine na području Žepe. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Slap u Žepi, u maju 2014. godine. 

“U Komemorativnom centru u Tuzli nalaze se i posmrtni ostaci još 49 žrtava koje su identifikovane uz pomoć DNK metode, ali porodice u ovim slučajevima još uvijek nisu pristupile onoj zvaničnoj identifikaciji i potvrdili identitet dobiven DNK analizom, te dali saglasnost žrtava za ukop”, kazala je Fazlić.

Navela je da stotine posmrtnih ostataka koji se nalaze u Komemorativnom centru u Tuzli čekaju i na proces reekshumacije kako bi bili pridodani posmrtnim ostacima žrtava koji su pronađeni i ukopani u prethodnim godinama.

“Ove godine, nakon kolektivne dženaze u Potočarima, tačnije 15. jula, započet će proces reeskhumacija, te će se ove godine reekshumirati posmrtni ostaci 78 žrtava. Njima će se dodati njihovi posmrtni ostaci koji  su naknadno pronađeni i identificirani. Reekshumacije će trajati do 22. jula”, kazala je Fazlić.

(RTV GD/BHRT)

Najnovije

spot_img