Poljoprivrednici u Teočaku dobili besplatno dizel gorivo

Preporučujemo

126 poljoprivrednika sa područja Teočaka, koji su ažurirali podatke u Registru poljoprivrednih gazdinstava i registru klijenata, te prijavili proizvodnju u ovoj godini, su dobili bez naknade dizel gorivo.

Gorivo je podijeljeno u skladu sa odlukom Vlade FBiH o davanju na trajno korištenje bez naknade goriva iz postojećih zaliha federalnih robnih rezervi poljoprivrednim proizvođačima u Federaciji BiH, odnosno 50 litara goriva po hektaru.

U Teočaku je podijeljeno oko 11 hiljada litara dizela.

Avdo Hasanović je među najvećim poljoprivrednim proizvođačima na području Teočaka.

Avdo trenutno ima više od 40 goveda, a planira zasijati 170 duluma kukuruza i stotinjak duluma trave za ishranu stoke. Shodno tome dobio je oko 550 litara goriva, koje će mu dobro doći u ovim teškim vremenima.

„Ovo gorivo koje sam dobio mnogo će mi značiti za proljetnu sjetvu. Sve je uzorano i spremno, ostalo je još samo da istanjiramo i zasijemo. Iako posjedujemo sve priključke i mašine sve je skupo. Od goriva do đubriva, koje je i tri puta skuplje nego prošle godine. Ove godine za vagon đubriva moram izdvojiti 21 hiljadu maraka i još nisam kupio ni jedan kilogram“, kazao je Hasanović.

On kaže da se poljoprivrednici nalaze u nezavidnoj situaciji i ako ne bude kontinuirane podrške države, teško će opstati.

„Podrška koju dobivamo je nedovoljna. Poticaji na mlijeko nam kasne skoro 8 mjeseci i u takvoj situaciji bojim se da će većina poljoprivrednika odustati od proizvodnje. Potrebno nam je razumjevanje države, jer ako sada nismo shvatili značaj domaće poljoprivredne proizvodnje, nećemo nikada“, zaključio je Hasanović.

Ibrahim Mulaosmanović, planira zasijati oko 2 hektara kukuruza, a već je zasijao pšenicu i ječam.

„Ljudi se još uvijek bore da zasiju nešto, tako da ova podrška Vlade FBiH znači mnogo, kako za mene tako i za ostale poljoprivrednike. Sve je izuzetno skupa, posebno mineralno đubrivo. Vjerujem da će nadležni imati sluha za poljoprivredne proizvođače“, kazao je Mulaosmanović.

Inače na području Federacije bit će podijeljeno 1 400 000 litara dizela. Sredstva za realizaciju ove odluke osigurana su iz tekuće rezerve Vlade FBiH.

Najnovije

spot_img