Policija preuzela kontrolu nad Capitolom, demonstracije jenjavaju u Washingtonu

Preporučujemo

Policija je preuzela kontrolu nad američkim Capitolom nekoliko sati nakon što su pristalice predsjednika Donalda Trumpa izvršili upad u jednu od najznačajnijih američkih zgrada, zbog čega je došlo do haosa u glavnom gradu države.

Sve se dogodilo nakon što je Trump pozivao svoje pristalice na borbu protiv ceremonijalnog prebrojavanja elektorskih glasova koji će potvrditi izabranog predsjednika Joea Bidena u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država.

Nešto poslije 13 sati po lokalnom vremenu u srijedu stotine demonstranata progurali su se kroz barikade postavljene duž zgrade Capitola, gdje su se sukobili s policajcima, a neki su policajce nazivali “izdajnicima” jer rade svoj posao, prenio je CNN.

Otprilike 90 minuta kasnije, policija je saopćila da su demonstranti upali u zgradu i da su vrata Doma i Senata zaključana. Potpredsjednik Mike Pence također je evakuisan iz Capitola, gdje je trebao učestvovati u prebrojavanju elektorskih glasova.

Upotrijebljeno je vatreno oružje na jednu demonstranticu, koja je, u međuvremenu, prema medijskim navodima, preminula u bolnici od posljedica ranjavanja.

Gradonačelnica Washingtona je najavila uvođenje policijskog sata od 18 sati po lokalnom vremenu. Iako je policijski sat u međuvremenu stupio na snagu neki demonstranti odbijaju poštovati tu odluku i dalje stoje u blizini policijskih barikada.

Najnovije

spot_img