“Pokret za Državu”: Dijaspora će odlučiti kakvu Bosnu i Hercegovinu žele u budućnosti

Preporučujemo

Predstavnici probosanskog bloka iz entiteta RS “Pokret za Državu” u Njemačkoj razgovaraju sa bosanskohercegovačkom dijasporom.  Edin Ramić, Vojin Mijatović, Sevlid Hurtić i Ahmed Husagić predstavili su rad Bloka. 

– Naša dijaspora posjeduje snagu koje u ovom momentu nije svjesna. Ukoliko ostvarimo naše ciljeve i dobijemo značajnije učešće dijaspore u predstojećim izborima, to će značajno mijenjati političku poziciju u entitetu RS – ističe Sevlid Hurtić, predsjednik Bosanskohercegovačkih BH zelenih.

Ističu kako je vrijeme sigurnosnih izazova je prošlost, jačanje političke participacije je ono što je budućnost i jedini demokratski način djelovanja.

– Od Dejtona do danas nam se prigovaralo zašto nemamo zajedničku listu. Imali smo različite pokušaje u prethodnom periodu, ali te platforme nisu polučile značajnije rezultate. Mi se danas nalazimo u zajedničkom izazovu koji se zove “Pokret za Državu”. Učinili smo korak više i to je vidljivo širom entiteta RS i naše dijaspore. Neophodno je da svi zajedno učinimo više, registrujemo se i time domovini damo glas koji će jačati poziciju manjinskih naroda u entitetu RS – kazao je Edin Ramić, potpredsjednik SDA BiH.

Ako dijaspora odluči da ima pojedince koji će ih predstavljati, navodi Ramić, i to je prihvatljivo “Pokretu za Državu”, te dodaje da slijedi vrijeme zajedničke borbe i “naše zajedničke pobjede u oktobru ove godine. Pola sata za voljenu državu znači bolji politički polažaj naredne četiri godine u entitetu RS”.

– Hoćemo li vlastitu državu ili nećemo? Možemo večeras da pričamo lijepe priče, ali efekti su od toga slabi. Nakon što smo vratili zastavu BiH u Banjaluku potrebne su nam konkretne aktivnosti i koraci. Pod zastavom BiH niko nije ubijen, pod njom smo dobili šansu da osiguramo budućnost naše djece. Njemačka je država koja vam je dala šansu i to cijenite, ali domovina je samo jedna, ona je i bošnjačka i srpska i hrvatska. Preko 500 hiljada Bosanaca i Hercegovaca širom svijeta ima pravo glasa, bez rata i sukoba smo sve riješili olovkom u jednom danu, riješili smo Dodika i retrogradne snage koje ga slijede – ističe Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP BiH.

Najnovije

spot_img