Pismo reisu-l-uleme zvaničnicima: Spriječite uklanjanje tragova genocida u Kravici

Preporučujemo

Povodom vijesti da je načelnik Općine Bratunac Srđan Rankić naredio sanaciju Zemljoradničke zadruge Kravica, reisul-ulema Islamske zajednice  (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović je domaćim i međunarodnim zvaničnicima uputio pismo u kojem je upozorio da je riječ o uklanjanju tragova zločina genocida, odnosno dokaza za njegovo izvršenje. 

Pismo je uputio visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu, Ujedinjenin nacijama, te ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Njemačke i Nizozemske u našoj zemlji.

Također, pismo je uputio i predsjednici bosanskohercegovačkog entiteta RS Željki Cvijanović, potpredsjedniku RS-a Ramizu Salkiću i predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu.

– Po naredbi načelnika Općine Bratunac vrši se “sanacija” Zemljoradničke zadruge Kravica – lokacije na kojoj je 13. jula 1995. godine ubijeno najmanje 1.300 Bošnjaka što su učinili pripadnici Specijalne brigade policije RS-a. Ovo znači da će lokacija strijeljanja, gdje su još jasno vidljivi tragovi egzekucije ljudi, biti uništena zajedno sa svim materijalima i predmetima koji su direktno povezani sa genocidom. Ovaj lokalitet predstavlja mjesto najvećeg stradanja Bošnjaka u genocidu u Srebrenici po broju žrtava – podsjetio je reisu-l-ulema.

Na ovom lokalitetu masovnog pogubljenja su se nalazili predmeti ubijenih, dijelovi njihove odjeće, čahure od metaka i dijelovi bombi kojima su ubijani, kao i fizički tragovi ubijanja u zidovima i podovima objekata. Tragovi zločina su i dalje vidljivi po zidovima zemljoradničke zadruge – tragovi gelera i metaka koji su okončali živote podrinjskih Bošnjaka.

– Napominjem da je ovaj zločin presudama domaćih i međunarodnih sudova dokazan van razumne sumnje, koristeći najmoderniju forenzičku tehnologiju poznatu čovječanstvu u tom trenutku. Po svakoj razumnoj logici, ljudskosti i suosjećanju bi ovo mjesto bilo proglašeno mjestom memorijalizacije, odnosno mjestom sjećanja na žrtve.

Ipak, vlasti u Općini Bratunac su odlučile da idu drugim putem – da “saniraju” ovaj lokalitet u nadi da će uništiti i njihovu krvavu historiju. Godinama unazad porodice žrtava genocida obilaze mjesta stradanja svojih najmilijih, uključujući i Zemljoradničku zadrugu Kravica, pokazujući snagu i hrabrost, podsjećajući svijet na svu okrutnost i destruktivnost koju mržnja proizvodi. Više puta su pozivali na njeno adekvatno obilježavanje, ali nažalost nisu naišli na empatiju i podršku nadlženih organa – napisao je reisu-l-ulema u pismu.

Podsjetio je da je Zemljoradnička zadruga Kravica u javnom vlasništvu Općine Bratunac, te da je više puta onemogućeno porodicama žrtava da pristupe ovom lokalitetu i da na adekvatan način obilježe ovo stratište.

– Ovim putem vas pozivam da podržite moju inicijativu da se Zemljoradnička zadruga Kravica, ali i druga stratišta žrtava genocida – Nova Kasaba, Orahovac, Petkovci, Brana, Kozluk, Piliće i Branjeva, obilježe kao mjesta stradanja. Ovim bi se onemogućilo uništavanje dokaza i tragova genocida, a porodice žrtava genocida bi ostvarile barem mali dio pravde koja im pripada – da nesmetano obilježe stratišta svojih najmilijih – naveo je je reisu-l-ulema Kavazović.

Vlasti entiteta RS pozvao je da spriječe najavljenu „sanaciju“ u Općini Bratunac, ali i da se suzdrže od takvih poteza u budućnosti, jer oni čine štetu međuetničkim i međureligijskim odnosima u Bosni i Hercegovini.

Najnovije

spot_img