Otkrivanjem spomen-ploče u Miljanovcima obilježenDan pobjede nad agresorom

Preporučujemo

Otkrivanjem obnovljene spomen-ploče na rječici Bijeljevac, u Mjesnoj zajednici Miljanovci danas je obilježen 17. maj, Dan pobjede nad agresorom na ovom području i zaustavljanja tzv. Vojske RS-a i JNA, saopćeno je iz Općine Kalesija.

Uime općinskog načelnika Seada Džafića cvijeće su položili i odali počast poginulim borcima i šehidima Armije RBiH savjetnik Rusmir Hasanović, šef Službe za komunalne poslove i civilnu zaštitu Ismet Mešić, šef u Službi za prostorno uređenje geodetsko i imovinsko-pravne poslove Zijad Kulanić i predsjedavajući Općinskog vijeća Damir Džafić.

Cvijeće su položili te odali počast i predstavnici Vijeća Mjesne zajednice Miljanovci, boračka udruženja i organizacije te predstavnici javnog, kulturnog i političkog života općine Kalesija.

– Na ovom mjestu u Miljanovcima odbranjena je Kalesija i mogu slobodno da kažem – Bosna i Hercegovina. Starije generacije znaju kakva se ovdje bitka dogodila, a mlađe generacije trebamo dovoditi na ovu rječicu i učiti ih pravoj historiji i pričati im priče o hrabrosti naših boraca i borbi za slobodnu domovinu – rekao je savjetnik općinskog načelnika Rusmir Hasanović.

– 17. maja 1992. godine, na ovom mjestu zaustavljena je četvrta vojna sila, nanijeli smo velike gubitke agresoru, a naša pobjeda dala je vjetar u leđa borcima Armije RBiH u drugim gradovima da krenu s odbranom svojih mjesta i mi smo pokazali da je moguće pobijediti – riječi su predsjednika Vijeća MZ Miljanovci Ekrema Hasanovića.

On se zahvalio donatorima i načelniku Seadu Džafiću koji su pomogli obnovu spomen-obilježja i uređenje platoa ispred.

U okviru obilježavanja Dana MZ, održana je i svečana sjednica na kojoj su dodijeljne zahvalnice onima koji su pomogli rad ove mjesne zajednice, ali i osobama koje su obnašale funkciju predsjednika u prethodnim periodima.

Posebna zahvalnica uručena je bosanskohercegovačkom glumcu i dramskom piscu Josipu Pejakoviću koji je govorio stihove o Bosni, čime je uveličao obilježavanje ovog bitnog dana za Miljanovce, ali i za općinu Kalesija.

Najnovije

spot_img