OŠ “Teočak”: Obilježena 646. godišnjica krunisanja kralja Tvrtka I Kotromanića (FOTO)

Preporučujemo

Učenici Osnovne škole “Teočak” danas su na prigodan način obilježili značajan datum u historiji naše domovine, godišnjicu krunisanja kralja Tvrtka I Kotromanića.

Na ovaj način su podsjetili na važnost sjećanja na srednjovjekovnu Bosnu.

Tim povodom održana je priredba, koju su sa učenicima pripremili nastavnica bosanskog jezika i književnosti Aldijana Avdičević i nastavnik historije Fikret Hasanović, a na kojoj su učenici od šestog do devetog razreda ove škole prezentovali bogat sadržaj edukativnog karaktera.

Prisutni su uživali u glumi, pjesmi i recitacijama, koje su podsjetile na vrijeme prvih bosanskih banova pa do kraja posljednjeg bosanskog kralja, a centralni dio priredbe bio je posvećen je krunisanju kralja Tvrtka.

Za ovu priredbu učenici su pripremili i rekvizite, štitove sa ljiljanima i krunu, kao simbol Kraljevine Bosne.

Inače, učenici više sekcija su učestvovali u pripremi i realizaciji ove priredbe, a svoj doprinos u obilježavanju su dali i učenici teočanskih područnih škola.

Ministarstvo obrazovanja i nauke TK prošle je godine donijelo pravilnik da se u svim školama na području TK 26. oktobar obilježava kao dan krunisanja  kralja Tvrtka I Kotromanića i dan sjećanja na srednjovjekovnu Bosnu.

Najnovije

spot_img