Obilježena 31. godišnjica brutalnih ubistava civila u Bijeljini

Preporučujemo

Na šehidskom mezarju Lipić – Selimovići u Bijeljini proučena je Fatiha za duše brutalno ubijenih civila u aprilu 1992. godine. 

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina prvo je proučen tevhid u Sultan Sulejmanovoj Atik džamiji u centru Bijeljine, a potom je proučena Fatiha za žrtve velikosrpske agresije u aprilu 1992. godine. 

Za ubistvo bijeljinskih civila niko nikada nije odgovarao. 

Bijeljina je bila generalna proba agresije na Bosnu i Hercegovinu, a 31. marta 1992. godine u grad su ušli pripadnici Srpske dobrovoljačke garde pod komandom Željka Ražnatovića – Arkana. Upravo put od Pavlovića mosta kojim su se te 1992. godine kretali i danas zvanično nosi naziv Ulica Srpske doborovoljačke garde. 

Zločine pripadnika Srpske dobrovoljačke garde ovjekovječio je američki fotoreporter Ron Haviv, a brutalne likvidacije bijeljinskih civila obišle su svijet. 

Danas je proučena Fatiha za sve žrtve do perioda 1995. godine, kao i žrtve etničkog čišćenja koje je sistematično prvođeno od 1992. do 1995. godine. U tom periodu iz Bijeljine i Janje je prema Tuzli protjerano 35.000 Bošnjaka. Za etničko čišćenje Semberije od Bošnjaka, također, niko nikada nije odgovarao. 

Naprotiv, 4. april se u Bijeljini zvanično obilježava kao Dan oslobođenja, a bijeljinski Bošnjaci 31 godinu uporno postavljaju pitanje gradskim zvaničnicima od koga je oslobođen grad, ali nikada nisu dobili odgovor.

(RTV GD/FENA)

Najnovije

spot_img