Novi detalji o pokušaju državnog udara u Njemačkoj, među uhapšenima i kuharska zvijezda

Preporučujemo

Poznati su novi detalji o pokušaju ekstremnih desničara da izvrše državni udar u Njemačkoj. Među uhapšenima su osobe dobro poznate domaćoj javnosti.

Uhapšena je kuharska zvijezda iz Minhena Frank Heppner, čija je kćerka djevojka nogometaša Real Madrida Davida Alabe. Osim njega, uhapšen je bivši policajac Michael Fritsch koji je bio angažovan da štiti jevrejsku zajednicu od terorističkih napada.

Heppner je uhapšen 7. decembra u hotelu s pet zvjezdica na austrijskom skijalištu Kitzbühel gdje je i radio. Navodno je bio pripadnik komandnog štaba vojnog ogranka ekstremno desničarske grupe Reichsbürger (Građani Reicha) koju je vlast označila kao terorističkom.

Tvrdi se da je bio zadužen za regrutovanje novih pripadnika, nabavku oružja i druge opreme, izgradnju komunikacione i informatičke infrastrukture. Osim toga, smatra se da je bio zadužen da osigura obroke za pripadnike tzv. Nove njemačke armije.

Austrijski list Die Presse, pozivajući se na tvrdnje istražitelja, objavio je da je 62-godišnji Heppner trebao biti lični kuhar Heinricha XIII, princu koji je postavljen za kralja samoproglašenog njemačkog kraljevstva. Prema navodima istražitelja, Heppner je osigurao novac, sredstva za kuhanje, kamper i generator za hitne potrebe.

Njegova 28-godišnja kćerka Shalimar s nogometašom Alabom, koji je reprezentativac Austrije, ima sina koji je rođen 2019. Alaba nije odgovarao na upite austrijskih novinara, a komentar od njega tražili su i njemački novinari.

Bivši policajac Michael Fritsch je uhapšen sa partnericom Melanie Ritter u blizini Hannovera. Ovaj 58-godišnjak je 2020. suspendovan nakon što je prisustvovao protestima onih koji smatraju da koronavirus ne postoji. Bio je kandidat za parlamentarca stranke DieBasis koja je nastala iz pokreta Querdenker. Ovaj pokret negira postojanje koronavirusa. Fritsch je podnio žalbu na suspenziju o kojoj još nije odlučeno.

Stranka krajnje desnice Alternative für Deutschland (Alternativa za Njemačku) distancirala se od bivše članice Birgit Malsack-Winkemann, sutkinje koja je također 7. decembra uhapšena u svom domu u zapadnom dijelu Berlina. Tvrdi se da je ona bila među ključnim osobama koje su planirale državni udar te da je namjeravano da ona nakon državnog udara bude ministrica pravde.

Malsack-Winkemann, koja je bila i parlamentarka, navodno je vojnom ogranku Reichsbürgera davala važne logističke informacije o tome kako se sve može ući u Reichstag, zgradu parlamenta.

List Der Spiegel je objavio da su među zaplijenjenim predmetima pištolji s kalibrom od devet milimetara, mačevi, noževi, omamljivači, šljemovi, oprema za noćno posmatranje i policijsko oružje.

Ljevičarski list Die Tageszeitung je objavio da su istražitelji pronašli listu na kojoj je 18 osoba s njihovim adresama, a riječ o istaknutim političarima i novinarima koji su bili meta Reichsbürgera. Između ostalih, na toj listi su ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, šest parlamentaraca i tri televizijska novinara, prenosi list Guardian.

Riječ je o najvećoj policijskoj akciji protiv njemačke ekstremne desnice ikada. Za pretrese i hapšenja na 150 lokacija širom Njemačke i Austrije bilo je angažovano 3.000 policajaca. Uhapšeno je 25 osoba, među kojima je Heinrich XIII, a broj osumnjičenih je do jučer, 9. decembra, porastao na 54 te se očekuje da će on biti veći. Oružje je pronađeno na 50 lokacija.

Ideologija Reichsbürger podrazumijeva da savremena njemačka država nema legitimitet te su njeni sljedbenici namjeravali da uhapse parlamentarce, zbace vladu i uspostave režim na čijem čelu će biti Heinrich XIII.

(RTV GD/klix.ba)

Najnovije

spot_img