Novalić: Vlada plaća doprinose na minimalac realnom sektoru

Preporučujemo

Nakon sjednice Vlade Federacije BiH premijer Fadil Novalić izjavio je kako je usvojen Zakon o ublažavanju posljedica koronavirusa na ekonomiju u ovom entitetu.

Novalić je kazao da će se za provedbu ovog zakona morati učiniti rebalans budžeta Federacije BiH.

“Ovim zakonom počinje spas ekonomije. Za njegovu realizaciju potreban je rebalans Budžeta. Preispituje se svaka stavka Budžeta. Predviđeno je deset mjera, a najvažnije je sačuvati radna mjesta. Doprinosi na minimalnu plaću bit će plaćeni za sve radnike u realnom sektoru. Iz primjene su izuzeti javni I financijski sector”, kazao je Novalić.

U ovom procesu posebno se mora voditi računa o privrednicima kojima je obustavljen rad.

“Zakonom osiguravamo dodatna sredstva i kantonima i općinama kroz prenamjenu sredstava. Ovdje prije svega mislim na sredstva za javna skloništa, sredstva i naknade za pretvorbu poljoprivrednog zemljišta, Civilnu zaštitu i sve ono što može koristiti za spas ekonomije. Sva ova sredstva kantoni i općine moraju preusmjeriti na saniranje pandemije”, izjavio je.

“Ovo je budžetska stavka kojom upravlja Vlada bez uspostave nekih novih pravnih lica i novih upošljavanja. Razvojnoj banci dajemo 90 miliona maraca za uspostavu grancijskom fonda kao mjeru podrške za održavanje likvidnosti srednjih I malih preduzeća. Ovo rade sve zemlje regije. Ova sredstva će se multiplicirati”, kazao je Novalić.

Dodao je da do kraja dana Agencija za bankarstvo i banke izađu s jasnim pojašnjenjem o mirovanju kredita, tako da bude svima kristalno jasno svim građanima I kompanijama ko ima pravo na to.

“Spasit ćemo sva radna mjesta koja budemo mogli, nažalost oni koji unatoč svemu ostanu bez posla, Federacije će isplaćivat ćemo naknade s Biroa. Imamo resurse i imamo plan kako pobijediti ovu krizu samim tim da spasimo i najveći dio naše ekonomije. Siguran sam da ćemo u tome i uspjeti”, kazao je Novalić.

Najnovije

spot_img