Još devet osoba zaraženo koronavirusom u Tuzlanskom kantonu, među njima i dijete iz Gračanice

Preporučujemo

Kako je kazala ministrica zdravstva TK Dajana Čolić, od ukupno 55 osoba registriranih na području Tuzlanskog kantona, njih 36 je u klasteru Centra za srce, 13 je u klasteru Srednja Špionica, a jedno u Lukavcu.

Također, pojavili su se i novi klasteri i to u Sapni sa jednom osobom, zatim u Banovićima sa jednom osobom, aktivan je i novi klaster u Tuzli gdje je također prisutna jedna osoba te jedan klaster u Gračanici.

Dva slučaja zaraze koronavirusom koji su zahtijevali bolnički hospitalizaciju potvrđeni su u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli i nalaze se u ranije spomenutoj statistici.

Kako je za Klix.ba potvrdio direktor tuzlanskog UKC-a Vahid Jusufović, u ovoj zdravstvenoj ustanovi hospitaliziran je muškarac te jedno dijete iz Gračanice.

Govoreći o muškarcu, Jusufović nam je kazao da je ovom pacijentu trebala biti zamijenjena baterija na pacemakeru, međutim, prilikom pripreme za operativni zahvat on je testiran na koronavirus, a rezultat analiza je bio pozitivan.

Kada je riječ o djetetu iz Gračanice, Jusufović nam je kazao da je ono u tuzlansku bolnicu dovedeno u febrilnom stanju, a također mu je potvrđena zaraza SARS-CoV-2 virusom.

Oba pacijenta trenutno su hospitalizirana u izolatoriju Klinike za zarazne bolesti u UKC-u Tuzla.

Prvi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je na području Sapne, a kako je potvrđeno iz tamošnjeg kriznog štaba, riječ je o muškarcu koji je bio na radu u Banjoj Luci.

Njegovi najbliži kontakti već se nalaze u izolaciji, testirani su na koronavirus, a brisevi su upućeni na analizu u Tuzlu. U izolaciji se nalazi i jedan dio osoblja Doma zdravlja u Sapni, s obzirom na to da je zaraženi muškarac sa njima bio u kontaktu.

Ministric Čolić je kazala da je u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli ukupuno hospitalizirano 16 pacijenata, četiri su u Centru za srce, jedno u bolnici u Brčkom, jedno je premješteno u drugi kanton zbog nastavka liječenja, a 32 osobe se nalaze u kućnoj izolaciji.

(RTV GLAS DRINE/KLIX)

Najnovije

spot_img