Naredne sedmice presuda za ratne zločine u Lokanju

Preporučujemo

Sud Bosne i Hercegovine će u petak, 28. januara, nakon više od šest i po godina suđenja, bit će izrečena presuda Goranu Maksimoviću i još sedmorici optuženih za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Zvornika.

S Maksimovićem se sudi Mići Manojloviću, Ljiljanu Mitroviću, Slavku Periću, Miletu Vujeviću, Vukašinu Draškoviću, Gojku Stevanoviću i Raji Lazareviću za napad na kolonu koja je iz Teočaka krenula 14. jula 1992. godine, kao i za sprovođenje i čuvanje 76 civila, od kojih je 67 ubijeno.

Sud Bosne i Hercegovine će u ponedjeljak, 24. januara, izreći prvostepenu presudu Malki Koromanu, optuženom za zločine počinjene na Palama.

Optužnica tereti Malka Koromana da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Pale, u periodu od kraja marta do decembra 1992. godine, organizovao i omogućio nezakonita hapšenja i zatočenja u zgradi policije i fiskulturnoj sali koja se nalazi u blizini, da nije poduzeo mjere kako bi zaštitio civile koji su protivpravno zatvarani, kao i da je, s pripadnicima vojske, organizovao i rukovodio napadom na selo Hrenovica i okolna mjesta.

Završne riječi Tužilaštva i Odbrane su iznesene u decembru, a Sud BiH će mu prvostepenu presudu izreći u ponedjeljak.

Naredne sedmice se nastavljaju suđenja za zločine počinjene na području Vlasenice, Ugljevika, Ilijaša, Brčkog, Gradiške, Kalinovika, Rogatice, Lukavca, Zaklopače, Zvornika, Višegrada, Prijedora i Viteza.

(RTV GD/Detektor.ba)

Najnovije

spot_img