Nakon 60 godina u BiH će biti obavljen popis poljoprivrede

Preporučujemo

Nakon više od 60 godina u BiH će biti izvršen popis poljoprivrede, jednog od najvažnijeg sektora bh. ekonomije. Planirano je da popis bude realizovan u zadnjem kvartalu 2024. godine, kazali su za Klix.ba iz Agencije za statistiku BiH.

Govoreći o značaju ovog popisa iz Agencije navode da sektor poljoprivrede karakteriše veliki broj malih poljoprivrednih gazdinstava koja ipak značajno doprinose GDP-u zemlje.

Međutim, nedostatak pouzdanih i tačnih poljoprivrednih, ali i katastarskih podataka čini izradu razvojne politike i strategije poljoprivrede u BiH izuzetno teškom.

“Bosna i Hercegovina je trenutno jedina zemlja u Evropi (uključujući i zemlje Zapadnog Balkana) koja nema osnovnih strukturnih podataka o poljoprivrednim gazdinstvima, odnosno nema proveden sveobuhvatni popis poljoprivrede”, kažu iz Agencije za BiH.

Posljednji popis poljoprivrede u SR Bosni i Hercegovini proveden je 1960. godine.

Na naše pitanje da li će popis realizovati agencije na nivou entiteta ili isključivo državna agecnija objašnjavaju da u članu 8. Zakona o statistici BiH stoji da Agencija za statistiku BiH prikuplja, obrađuje i distribuira statističke podatke Bosne i Hercegovine u skladu sa međunarodno prihvaćenim standardima, a na osnovu podataka koje dostave entitetski zavodi.

Dakle, u pripremi i provođenju popisa poljoprivrede u Bosni i Hercegovini učestvuju sve tri statističke institucije, Agencija za statistiku BiH, Federalni zavod za statistiku F BiH i Republički zavod za statistiku RS, u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima.

(RTV GD/klix)

Najnovije

spot_img