Na današnji dan: Kalesija prvi grad oslobođen od agresora

Preporučujemo

Na današnji dan 1992. godine Kalesija je postala prvi grad  u BiH oslobođen od agresora.

Kalesija se od 2. maja 1992. godine našla među prvim bosanskohercegovačkim gradovima na udaru velikosrpskih snaga, a 11. maja 1992. godine je okupirana.

Prodor srpskih jedinica zaustavljen je na Bjeljevcu, čime je spriječena namjera da se spoje sa jedinicama JNA koje su bile na Aerodromu Dubrave i u tuzlanskoj kasarni. Da im je spajanje uspjelo, historija ovog kraja i cijele BiH bila bi potpuno drugačija.

Kalesijski borci, uz pomoć jedinica iz Tuzle i Podrinja, 23. maja 1992. godine kreću u kontranapad. Kada se činilo da akcija neće uspjeti, hrabri borci Prnjavorske čete probijaju agresorske linije i oslobađaju naselje Prnjavor, a zatim i centar Kalesije. U narednim danima uslijedilo je oslobađanje Dubnice, Kalesije Gornje i drugih naselja, čime je uspostavljena i putna komunikacija sa Sapnom i Teočakom, koji su bili ostali u okruženju.

Za samo dvanaest dana Kalesija je ponovo oslobođena i postala prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini.

Posljedice agresije su etničko čišćenje, stradanje i raseljavanje stanovništva, odvođenje mnogih u logore, razaranje kalesijskih naselja, vjerskih objekata, industrijskih postrojenja kao i nova administrativna podjela teritorije. Jedan od naredbodavaca i izvršilaca zločina na području kalesijske općine Zoran Obrenović zvani Aždaja, komandir paravojne jedinice “Beli orlovi”, poginuo je tog maja 1992. godine u centru Kalesije.

Dejtonski sporazum odredio je novo administrativno uređenje Bosne i Hercegovine. Kao posljedica tog uređenja 71 kvadratni kilometar, odnosno 26 posto teritorije izdvojeno je iz teritorije općine Kalesija i pripojeno novoformiranoj općini Osmaci.

(RTV GD/vijesti.ba)

Najnovije

spot_img