Međunarodni dan mira obilježen u Teočaku

Preporučujemo

Zajedništvo, društvena kohezija i razumijevanje u vremenu krize, ključni su resursi na koje se oslanjaju učenici i nastavnici Osnovne škole Teočak , članovi i članice teočanske koalicije za borbu protiv mržnje „Društvo bez predrasuda“.

Teočanski osnovci su Međunarodni dan mira obilježili predstavljanjem kampanje „Mjesec aktivizma o Covid-u 19“ ,čitanjem tekstova koji afirmišu međukulturalnu razmjenu i građanski aktivizam, naglašavajući važnost mira i očuvanje zdravlja kao globalni interes u vrijeme pandemije.

Iako se svijet ne može pohvaliti da danas ima manje ratova,nasilja i manje oružja, ipak je važnost obilježavanja ovog važnog datuma prilika da se sumiraju uspjesi i da se mapiraju novi koraci na putu mira.

„Sedmodnevna edukacija članica i članova teočanske koalicije o izradi zaštitnih maski u saradnji sa društveno-odgovornom firmom Rentex-Com d.o.o. Tuzla – poslovna jedinica Teočak, distribucija zaštitnih maski učenicima i nastavnicima osnovnih škola, polaznicima vjerske pouke, osobama treće životne dobi u Teočaku, Ugljeviku, Sapni i Loparama, edukativne radionice o važnosti međugeneracijske saradnje samo su neke od aktivnosti koje namjeravamo realizovati tokom Mjeseca aktivizma o kovidu-19“, saopćeno je iz teočanske koalicije.

Međunarodni dan mira obilježava se 21.septembra svake godine.

Utemeljila ga je Opća skupština Ujedinjenih naroda 1981.godine u svrhu obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama.

“Neka mir prevlada na Zemlji,bar jedan dan mira i nenasilja“ – glasi univerzalna poruka na Međunarodni dan mira.

Najnovije

spot_img