Svečano u Sapni: Obilježan Dan državnosti BiH (FOTO)

Preporučujemo

Dan državnosti BIH obilježen je danas u Sapni.

Održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, na kojoj se prisutnim u uvodu obratio predsjedvajući Općinskog vijeća Sapna Fedahija Ahmetović. On je podsjetio na značaj odluka ZAVNOBIH-a prije 76 godina, koje su donijete na zasjedanju u Mrkonjić Gradu.

” ZAVNOBiH je potvrdio državnost BIH u njenim srednjovjekovnim granicama, koje spadaju među najstarije granice u Europi. Naši preci su u herojskoj i pravdenoj borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu sačuvali integritet srednjovjekovne bosanske države. Svojim otporom i hraborošću, patrioti naše zemlje ostali su na nivou ove slavne tradicije i uspjeli u protekom ratu sačuvati suverenitet i teriotorijalni integritet Bosne i Hercegovine”, rekao je, pored ostalog, Ahmetović.

Prigodan referat o Bosni i Hecegovini od srednjovjekovne bosanske države do danas održao je historičar Nazim Ibrahimović.

Upriličena je i promocija knjige “Skinuti su sa hljeba i vode”. Autori knjige Nazim Ibrahimović i Hazim Karić kroz desetine izjava preživjelih svjedoka bacili su važno svjetlo na period najtežih zločina počinjenih nad civilnim bošnjačkim stanovništvom Zvornika, konkretno na nedovoljno rasvijetljene zločine u selima: Klisa, Đulići, Sjenokos, Kaludrani, Džine, Bijeli Potok, Kućić Kula, Mrakodol… U ovim zločinima je, samo u jednoj akciji zarobljavanja, ubijeno oko 700 civila.

Kulturno-zabavni dio programa izveli su polaznici Centra za rani razvoj iz Sapne, kao i članovi VIS-a Merak Sapna.

 

 

Najnovije

spot_img