Iza FK Sapna uspješna sezona: U klubu zadovoljni rezultatima, razvija se infrastruktura i omladinski pogon

Preporučujemo

Završena su uglavnom sva klupska fudbalska takmičenja u našoj zemlji a u toku je i Europsko prvenstvo pa je fudbal očekivano u fokusu pažnje. Fudbal okuplja fanove igre pa se koristi prilika za druženje uz zajedničko praćenje utakmica.

Sapna nije izuzetak. Ipak, u Sapni su fudbal i FK Sapna jedna od glavnih tema već neko vrijeme. Proteklog vikenda je završeno takmičenje u 2. fudbalskoj ligi TK u kojoj se takmiči i FK Sapna, ali za igrače i momke koji brinu o ovom fudbalskom kolektivu nema odmora. Sumiraju se rezultati, otkrivaju nedostaci i kroje planovi za naredni period i sljedeću sezonu.

FK Sapna je nekoliko sezona boravio u 3. KNL odakle nikako nije uspijevao isplivati i preći u viši rang, a protekla je sezona bila prva u 2. KNL i može se reći da je bila uspješna. Klub je na kraju sezone zauzeo mjesto u sredini tabele uz 11 pobjeda, 3 neriješene utakmice i 12 poraza uz gol razliku 58:54.

Svi koji su okupljeni oko kluba su posebno ponosni na činjenicu da su ekipe koje su gostovale u Sapni javno isticale gostoprimstvo i uslove koje su imali prije, tokom i nakon odigranih utakmica i upravo je to ono što bi fudbal i trebao da promoviše – nadmetanje u duhu fer pleja i stvaranje prijateljstava.

– Klub je uradio mnogo na stvaranju dobrih uslova za gostujuće ekipe, nastojali smo omogućiti da se oni koji dolaze u Sapnu osjećaju kao kod kuće – ističe Hasan Gazibegović, predsjednik kluba.

Ekipa prolazi i kroz period tranzicije igračkog kadra u kojem su u drugom dijelu sezone uz nekoliko iskusnih, starijih igrača, priliku za igru imali oni mlađi koji će već u narednoj sezoni imati značajno veću minutažu. Uz seniorski tim, u klubu je formiran i juniorski sastav za koji već odavno traje trenažni proces koji vodi ambiciozni trener Ado Dželilović, ujedno i igrač kluba i trener prve ekipe.

– Većinu igrača koji imaju 16, 17 godina planiramo prekomandovati u seniorski sastav i već naredne sezone probati napraviti korak dalje, odnosno ući u 1. kantonalnu ligu. Oni su u nekoliko odigranih utakmica protiv svojih vršnjaka pokazali određeni kvalitet i na njih ozbiljno računamo.

U klubu egzistira i škola fudbala za najmlađe koja okuplja veliki broj budućih igrača. Almir Mešić, alfa i omega kluba, napominje:

– U trenažni proces je uključeno 70-tak igrača godišta 2011-2015, koji imaju treninge tri puta sedmično a raspoređeni su u dvije grupe, prema uzrastu. Trener Sadik Osmanović posjeduje UEFA licencu pa su treninzi na zavidnom nivou. Već sljedeće sezone planiramo uključiti djecu godišta 2014. u ligaško takmičenje. Inače, treninzi se obavljaju na Gradskom stadionu a tokom zimskih mjeseci treninzi se organizuju u Sportskoj dvorani u Sapni.

Kao kruna rada u ovoj kategoriji igrača polovinom ljeta će se organizovati i međunarodni turnir za djecu pod nazivom Sapna Cup 2024.

Kada je u pitanju seniroska ekipa, iako je sezona završila, većina igrača će tokom ljeta biti aktivna na terenu kluba a sve s ciljem poboljšanja uslova za odigravanje utakmica i boravak gledalaca na tribinama. Naime, predstoje ativnosti na značajnim infrastrukturnim objektima od kojih je najveći projekat izgradnje tribina.

– Općina je započela aktivnosti na izgradnji tribina i drugih sadržaja u neposrednoj blizini stadiona što će ga promovisati u mjesto okupljanja i jedno od značajnijih lokacija u Sapni – napominje Mešić.

Bit će to značajan korak u razvoju kluba koji je ove sezone uradio mnogo u infrastrukturnom i svakom drugom smislu. Prvo je renoviran objekat sa svlačionicama i može se reći da su one najopremljenije u ligi. Postavljene su klupe i zidne police, osposobljene tuš kabine s toplom vodom, mokri čvorovi, uređen prostor za sudije, postavljen krov uveden bežični internet. U krugu stadiona su renovirani jarboli i nabavljene zastave koje po pravilima takmičenja trebaju biti prisutne. Većina igrača uz prijatelje kluba i sama radi na uređivanju travnjaka koristeći mehanizaciju, traktore, trimere kosačice.

Mnogo se uradilo i na samom terenu, od revitalizacije trave do sistema za navodnjavanje i zaljevanje trave. Očišćen prostor oko igrališta a u narednom periodu će se uz izgradnju tribina pristupiti i postavljanju nove ograde, pristupnog puta a gledaocima će biti dostupan i asfaltirani i uređen parking prostor odmah do terena.

Ipak, ono što je još bitnije je izgradnja pozitivne atmosfere unutar same ekipe koji čine srednjoškolci, policajci, profesori, vjerski službenici, inspektori i drugi a tokom sezone, koja je bila prilično duga ekipu su napustili i neki igrači koji su dali svoj doprinos u rezultatima kluba.

Svoj nemjerljiv doprinos su dali brojni sponzori bez kojih mnoge aktivnosti ne bi bile relizovane – od nabavke opreme, lopti i plaćanja raznih troškova kupovinom članskih kartica i doniranjem novca.

Naravno, kao što je to bilo i prethodnih godina, najveću podršku klub je imao od predstavnika lokalne vlasti koji su klub finansirali kroz budžet. Na taj način će i ubuduće klub biti u mogućnosti da propagira sport, zajedništvo i šalje ljepe slike o sebi i sredini iz koje dolazi.

(RTV GD/sportske)

Najnovije

spot_img