Hrvatska: Proglašena prirodna nepogoda za Bošnjake i Županju u vukovarsko-srijemskoj županiji

Preporučujemo

Zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih gradom u Hrvatskoj, zamjenik vukovarsko-srijemskog župana koji obnaša dužnost župana Franjo Orešković proglasio je u srijedu prirodnu nepogodu za područje Općine Bošnjaci i Grada Županje iz kojih stižu apeli za pomoći, ponajprije u crijepu.

Iz Općine Bošnjaci, koja je bila najpogođenija nevremenom, mještanima su poručili kako će sva šteta nastala na stambenim i privrednim objektima kao i poljoprivrednim kulturama biti popisana. U saradnji s stovarištima građevinskog materijala dogovorit će se izdavanje crijepa, letve i ostalog građevinskog materijala uz potvrdu općine, a ako je netko već naručio građevinski materijal, treba sačuvati račune.

U jakom nevremenu koje je u ponedjeljak navečer zadesilo Vukovarsko-srijemsku županiju najviše je štete prouzročeno na području grada Županje i obližnje općine Bošnjaci gdje je grad nanio velike štete na stambenim i privrednim objektima te poljoprivrednim kulturama. Posebice su velike štete u Bošnjacima gdje su, po riječima načelnika Andrije Juzbašića, angažirane brojne službe na što hitnijoj sanaciji šteta.

“U ovom trenutku prioritet su nam stambeni objekti, da ljudima pokrijemo razbijene krovove kako bi imali siguran krov nad glavom”, kazao je Juzbašić dodajući kako u mjestu nema porodične kuće koja nema oštećenja bilo da je riječ o stradalom krovu ili oštećenoj fasadi. 

Angažirane su i dvije bespilotne letjelice koje snimaju stanje objekata iz zraka kako bi se šteta i na taj način dokumentirala i pomoglo u njezinoj sanaciji.

“Ljudi nam se javljaju sa svih strana i zahvalni smo svima jer se opet pokazalo kako smo kada je najpotrebnije najjedinstveniji”, poručio je Juzbašić dodajući kako su se nakon nevremena “podigle” sve službe, od županijskih do državnih te su odmah pokrenute aktivnosti na otklanjanju šteta koje su, samo na stambenim objektima, procijenjene na oko pet milijuna eura. 

Najnovije

spot_img