FK Sapna: “Kadija te tuži, kadija ti sudi” – dešavanja na meču protiv FK Memića su unaprijed pripremljena i realizovana (FOTO)

Preporučujemo

Prekinuta derbi utakmica III kantonalne lige-grupa Istok, između FK Sapna i FK Memići dobila je svoj epilog.

Podsjetimo, utakmica je igrana 17. aprila i prekinuta je na poluvremenu, pri rezultatu 0:1 za Memiće, zbog fizičkog obračuna redara domaće ekipe sa jedne, i gostujućih fudbalera sa druge strane.

Komesar lige Edin Hodžić, donio je Odluku prema kojoj se utakmice registruje službenim rezultatom 0:3 u korist FK Memići uz obrazloženje da su prekid izazvali komesar za bezbjednost i redari FK Sapna tako što su fizički napali gostujuće igrače kojom prilikom je veći broj gostujućih igrača povrijeđen. Pored toga FK Sapna je kažnjen jednom utakmicom ne igranja na domaćem terenu te su FK Sapna i službena lica FK Sapna kažnjeni novčano.

Tim povodom, saopštenjem za javnost se oglasila FK Sapna, koje prenosimo u cjelosti:

“Fudbalski klub Sapna, nakon nekoliko godina pauze, reaktivirao je svoj rad i djelovanje u proljeće 2017. godine i od sezone 2017/2018. godine takmiči se u najnižem razredu BiH fudbala, III Kantonalnoj ligi – grupa Istok.

Već u prvoj takmičarskoj sezoni nakon ponovnog aktiviranja rada i djelovanja, klub postiže zapažene rezultate i jedan je od glavnih konkurenata za plasman u veći rang takmičenja.

Međutim, već u toj prvoj sezoni ponovnog takmičenja na scenu stupaju sile koje iza sportskog terena odlučuju koja ekipa će pobjediti, koja izgubiti i ko će osvojiti titulu prvaka lige.

Nakon jesenjeg dijela prvenstva FK Sapna je vodeća ekipa lige, ali u nastavku takmičenja, odmah na početku proljetnog dijela takmičenja, sudije i međusobni dogovori pojedinih ekipa, rješavaju nekoliko utakmica čiji ishodi do kraja takmičenja direktno utiču na sam poredak tabele.

Posebnu sudijsku lakrdiju u režiji sudije Mirze Zonića, osjetili smo na gostovanju u Donjim Raincima, kada nam sudijska trojka po naredbi i instrukcijama voditelja lige, nije dozvoljavala preći polovinu terene signalizirajući desetine nepostojećih ofsad pozicija, igranje rukom ili prekršaje u napadu a na suprotnoj strani je svaki duel posebno u blizini šesnaesterca okarakterisan kao prekršaj naših igrača.

Dosudile su sudije i jedan nepostojeći kazneni udarac sa 11 metara koji domaćini nisu iskoristili, zbog prigovora isključili jednog igrača i kompletnu klupu sa trenerom i predstavnicima kluba a od pedesetak slobodnih udaraca sa udaljenosti od 16 do 30 metara, koje su dosudili, domaći su na kraju, tek u 98. minuti susreta iskoristili jedan i pobjedili sa 1:0.

Na još nekoliko drugih gostujućih utakmica, osjetili smo kako je igrati protiv 11 domaćih igrača i trojice sudija pa je takva neravnopravna borba za plasman u veći rang takmičenja na kraju bila izgubljena.

U toj prvoj takmičarskoj sezoni nakon ponovnog aktiviranja kluba, FK Sapna je ostvario 9 pobjeda, jedna utakmica je završena nerješeno te pretrpio 6 poraza uz gol razliku od 29:21, a sa osvojenih 28 bodova zauzeo je 2. poziciju na tabeli.  

U takmičarskoj sezoni 2018/2019. godine, FK Sapna je ponovno jedan od glavnih konkurenata za plasman u veći rang takmičenja.

Tokom čitave takmičarske sezone, klub je u samom vrhu tabele a  u odlučujućoj utakmici protiv izravnog konkurenta za osvajanje titule ligaškog prvaka, u predposljednjem prvenstvenom kolu našoj ekipi je bila potrebna pobjeda protiv ekipe FK Krušik iz Vukovija i prvo ligaško mjesto bilo bi na dohvat ruke.

Pravilo je da se službena lica delegiraju 2 dana prije utakmice ali za ovu utakmicu smo prije na šest dana dobili informaciju da će je suditi izvjesni „Čikalo“, kojeg je u saradnji sa tadašnjim komesarom za suđenje i delegiranje direktno angažovala protivnička ekipa, te smo od predstavnika Gradskog nogometnog saveza Tuzla, koji su vodili takmičenje, odmah tražili da angažuju bilo kojeg drugog sudiju (a imali su ih desetine na raspolaganju) „samo ne Čikala“ jer smo pouzdano znali da će se maksimalno staviti na stranu gostujuće ekipe.

Naravno, naš zahtjev nije uslišan i kojeg li čuda, upravo je „Čikalo“ iz Kalesije delegiran da odsudi odlučujuću utakmicu i pruži maksimalnu pomoć ekipi iz Kalesije.

Tok utakmice bio je veoma nervozan a sama spoznaja prije početka utakmice da će sudije maksimalno pomoći protivničkoj ekipi, dodatno je unijela nemir i nervozu u kompletan sastav i igru naše ekipe.

Utakmica je završena nerješenim rezultatom 2:2, koji je u potpunosti odgovarao gostima a uz svesrdnu pomoć sudija gostujućoj ekipi. Sam „Čikalo“ nakon utakmice je izjavio da je bio spreman napraviti i prekid samo da je tok i rezultat utakmice bio u našu korist.

U toj takmičarskoj sezoni, FK Sapna je ostvario 8 pobjeda, 3 nerješena rezultata i doživio 3 poraza uz gol razliku od 28:10, i sa osvojenih 27 bodova ponovno osvojio 2. mjesto ligaške tabele sa samo 1 bodom manje od prvoplasirane ekipe.

U takmičarskoj sezoni 2019/2020. godine, FK Sapna je jesenji dio prvenstva završio sa 4 pobjede, 1 nerješenom utakmicom i 1 porazom, te sa 13 bodova zauzeo 2. mjesto na ligaškoj tabeli uz gol razliku od 16:7.

Početkom 2020. godine počinje pandemija izazvana koronavirusom pa prvenstvo nije ni nastavljeno a postignuti rezultati u jesenjem dijelu prvenstva su vrednovani kao završni, tako da je FK Radnik iz Lipnice koje je bio jesenji prvak izborio plasman u veći rang takmičenja.

Međutim, tek na početku naredne sezone saznajemo da je ekipa FK Radnik iz Lipnice odustala od plasmana u II kantonalnu ligu i da su predstavnici Fudbalskog saveza odlučili da umjesto njih u II kantonalnoj ligi ostane FK Krušik iz Vukovija koji je te sezone rezultatski trebao ispasti a da naš klub kao drugoplasirani nije ni ponuđen za nastup u većem rangu takmičenja.

Objašnjenje predstavnika Saveza bilo je da prema Pravilniku u II kantonalnu ligu ulazi prvoplasirana ekipa iz III kantonalne lige ali su ujedno prekršili odredbe istog Pravilnika prema kojem iz II kantonalne lige ispada posljednoplasirana ekipa koja ipak nije ispala.

Kao i svake takmičarske sezone, tako su i u sezoni 2020/2021. godine, osobe odgovorne za vođenje lige ovaj put potpomognute i užim rukovotstvom Fudbalskog saveza TK-a, izrežirale nekoliko utakmica a samim tim i prvenstvenu tabelu, te odlučile ko će na kraju sezone osvojiti titulu prvaka i ući u veći rang takmičenja a ko ispasti iz neke od liga.

Svjedoci smo da se slične stvari dešavaju i u Premijer ligi BiH pa i ne čudi što je to toliko očito u nižim a posebno u najnižim ligama. FK Sapna je u jesenjem dijelu prvenstva takmičarske sezone 2020/2021. godine ponovno bio najbolje plasirana ekipa na tabeli sa 7 prvenstvenih pobjeda i samo 1 porazom.

Da će u nastavku prvenstva biti teško održati vodeću poziciju na tabeli bilo je jasno još desetak dana prije početka proljećnog dijela, kada se pod okriljem međuentitetske fudbalske saradnje FK Memići i FK Borac Osmaci, kod načelnika Kalesije, rukovodstva FK Memići i predstavnika Općinskog fudbalskog saveza Kalesija, gostovao generalni sekretar Fudbalskog saveza TK-a Midhat Arnautović, gdje je najvjerovatnije i napravljen scenarij dešavanja u nastavku prvenstva, ne samo III KL-istok, već i ostalih liga u kojima se takmiče kalesijski klubovi.

Već u drugom kolu nastavka prvenstva FK Memići gostuje u Miljanovcima gdje na poluvremenu gubi sa 3:1 ali u drugom dijelu utakmice, domaći igrači su se bukvalno sklanjali od protivnika te čak uspjeli postići pogodak sami sebi kako bi Memići do kraja pobjedili sa 4:3.

Kulminacija svega dolazi u 12. kolu, kada naša ekipa uz 2 boda prednosti na tabeli, dočekuje FK Memiće.

Eventualnom pobjedom naše ekipe, prednost bi se povećala na gotovo nedostižnih 5 bodova.

Pravilo je da službena lica delegira ligaški komesar za sudije ali samo u ovoj utakmici je to bio izuzetak pa su sudije i delegat direktno delegirani od strane Fudbalskog saveza TK-a.

Glavni sudija je već na početku pomenuti, poslušni Mirza Zonić, koji nam je već jednom dokazao koliko je spreman uraditi za naredbodavce. Samo 5 sati prije početka utakmice, Savez mijenja već imenovanog delegata susreta i umjesto tuzlaka delegira kalesijanca Edina Lokmića, koji je svojevremeno bio igrač FK Memići.

 Svakim satom do nas pristižu informacije o umješanosti velikog broja utjecajnih ljudi u ovu utakmicu a provokacije igrača i navijača FK Memići putem društvenih mreža traju nekoliko dana pred utakmicu.

Čak su i policijske patrole po naređenju PU Kalesija, u dva navrata dolazile predstavnicima našeg kluba sa upozorenjima i prijetnjama zbog eventualnog prisustva publike u vrijeme zabrane masovnog okupljanja iako je poznato da stadion u Sapni nema tribine a klub nema ingerencije izvan ograđenog dijela terena, niti ima mogućnosti i kapacitete da zabrani prisustvo gledaocima koji posmatraju utakmicu iz privatnih posjeda.

Utakmica je kao javni skup uredno najavljena Policijskoj stanici Sapna a FK Sapna je pojačao redarsku službu i niti jednim obavještenjem, plakatom ili na bilo koji drugi način, nije pozvao svoje navijače da prisustvuju ovoj utakmici dok je sa ekipom iz Memića stiglo stotinjak navijača.

Unutar ograđenog dijela terena, prisutni su bili samo igrači i službena lica obje ekipe, sudije i delegat te dio redarske službe.

Iako je pravilo, ali u ovoj ligi ne i praksa, novoimenovani delegat susreta Lokmić, prije početka utakmice održao je kratki brifing u kojem je prijetećim tonom posebno upozoravao na eventualne propuste u organizaciji utakmice, prigovore sa klupe i eventualne incidente.

Iz dugogodišnjeg iskustva znamo da se takva priča od strane delagta plasira onda kada i on sam zna da su takvi događaji unaprijed isplanirani i izrežirani.

Već na samom početku utakmice pomoćni sudija u nekoliko navrata ne signalizira ofsajd pozicije gostujućih igrača a glavni sudija Mirza Zonić ne propušta priliku da nekim sudijskim odlukama dodjeli loptu gostima iz Memića.

Već u 24. minuti susreta Zonić isključuje jednog od najboljih naših igrača čime je jesno dao do znanja zbog čega je došao u Sapni. Pred kraj poluvremena, start s leđa i rušenje našeg igrača, nije okarakterisan kao prekršaj a u nastavku akcije gosti iz Memića iz kontra kapada postižu pogodak za prednost od 1:0. S tim rezultatom je završeno prvo poluvrijeme.

Nakon što je označen kraj prvog poluvremena, sudije i delegat su se okupili na centru terena, svi naši igrači su još uvjek bili na terenu, dok su se gostujući igrači uputili ka svlačionici. U neposrednoj blizini svlačionici nalazio se predsjednik FK Sapna i službeni komesar bezbjednosti utakmice te dva redara. Prolazeći pored njih, igrači FK Memići, odnosno njihov igrač a ujedno i predsjednik kluba, prvo verbalno a onda i fizički nasrće na predsjednika tako što ga je iz neposredne blizine pljunuo, nakon čega dolazi do fizičkog sukoba redara i igrača FK Memići.

Policijska patrola je bila u neposrednoj blizini, svega desetak metara od mjesta događaja dok su sudije i delegat bili udaljeni više od 50 metara. Intervencijom policije, brzo je došlo do razdvajanja sukobljenih strana a svi igrači i službena lica su otišli u svoje prostorije.

Tokom pauze, policija je udaljilja svu publiku koja se nalazila oko terena a u vremenu predviđenom za pauzu između dva poluvremena, stvoreni su uslovi za nastavak utakmice što je policijska patrola jasno i glasno prenijela delegatu ovog susreta.

Tada, u prostorije rezervisane za delegata utakmice, dolazi službeni predstavnik FK Memići i saopštava da njegova ekipa neće nastaviti utakmicu, nakon čega delegat upoznaje ostale prisutne da se utakmica neće nastaviti, odnosno da se prekida.

Niti delegat a ni sudije, tom prilikom nisu napravili nikakave zapisnike, već su pokupili svoju dokumentaciju, spremili se i otišli uz obrazloženje da oni svoje zapisnike mogu napisati i kod kuće i iste dostaviti komesaru takmičenja.

Očigledno je bilo a i rezultatski najsigurnije za goste, da utakmica bude prekinuta a odluka o pobjedniku da zavisi od delegatskog zapisnika koji je i poslan da ga “skroji”.

Takom narednih dana, komesar lige od FK Sapna i od Policijske stanice Sapna nije zatraženo nikakvo izjašnjenje vezano za navedenu utakmicu i incident, niti je udovoljeno zahtjevu FK Sapna da imamo uvid u redovne i dopunske izvještaje i zapisnike delegata i sudija navedene utakmice.

Komesar lige Edin Hodžić, nakon 6 dana donio je Odluku prema kojoj se utakmice registruje službenim rezultatom 0:3 u korist FK Memići uz obrazloženje da su prekid izazvali komesar za bezbjednost i redari FK Sapna tako što su fizički napali gostujuće igrače kojom prilikom je veći broj gostujućih igrača povrijeđen. Pored toga FK Sapna je kažnjen jednom utakmicom ne igranja na domaćem terenu te su FK Sapna i službena lica FK Sapna kažnjeni novčano.

FK Sapna je pokušao pribaviti redovne i dopunske izvještaje i zapisnike delegata i sudija kako bi pripremio žalbu na Odluku komesara lige ali komesar lige našem zahtjevu nije udovoljio.

Također, pokušali smo doći i do zapisnika ili zabilješke patrole policije koja se nalazila na utakmici ali smo iz PS Sapna dobili samo “Uvjerenje” u kojem se konstatuje da se na utakmici desila tuča bez ikakvog opisa uzroka tuče ili navođenje osoba koje su izazvale tuču.

Pozivajući se na onu narodnu “Kadija te tuži, kadija ti sudi”, a i zbog svega navedenog te mnogih drugih stvari koje su nam poznate, FK Sapna je odlučio da ne ulaže žalbe na Odluke komesara lige kako o registraciji “prekinute” utakmice tako i na Odluku o izrečenoj kazni a o stručnosti donosioca odluka  i tumačenju Pravilnika prosudite sami nakon što pročitate priložene odluke i djelove Pravilnika na koji se donosioci odluka pozivaju.

U prilogu su fotografije, snimci, akti te viber prepiske do kojih smo mogli doći a koje potkrepljuju navode iz ovog saopštenja. FK Sapna će nastaviti takmičenje kako u ovoj, tako i u narednim sezonama, mada smo uvjereni da nam gospoda iz saveza i voditelji lige nikada neće dozvoliti plasman u veći rang takmičenja sve dok klub ne bude imao ekstra kvalitetnu ekipu koja će pobjeđivati protivničke ekipe ali i sudije, delegate te razne komesare. Obzirom na dešavanja u Premijer ligi BIH koja su aktuelna ovih dana te mnogobrojne optužbe na regularnost mnogih utakmica, nije ni čudo što se takve stvari tešavaju u najnižem razredu BiH fudbala. Ekipi Memića čestitamo na odrađenom poslu i želimo im mnogo uspjeha u daljem takmičenju.”, stoji u saopštenju FK Sapna.

Najnovije

spot_img