Društvo novinara BiH: Oštro osuđujemo vandalski čin oštećenja automobila dvojice banjalučkih novinara

Preporučujemo

Društvo novinara BiH oštro je osudilo vandalski čin oštećenja automobila dvojice banjalučkih novinara Nikole Morače i Aleksandra Trifunovića. Od nadležnih organa traže hitnu istragu i pronalaženje počinilaca te eventualnih nalogodavaca.

“Od nosilaca vlasti zahtjevamo da se uputi jasna osuda bilo kakvih pokušaja napada na novinare njihovu imovinu i slobodu javne riječi bez bilo kakvog odlaganja. Ovo nije samo pokušaj zastrašivanja već je atak na imovnu kolega a što veoma lako može postati i atak na život, što je nedopustivo”, navodi se u saopćenju.

Sve se dešava u svjetlu protesta novinara zbog policijskog ponašanja prema Nikoli Morači ali i nezadovoljstva cijele novinarske zajednice u BiH zbog pokušaja da se donese zakon o kleveti u RS koji je najveći udar na medijske slobode ikad u BiH, mišljenja su.

“Broj napada i prijetnji novinarima u posljednje dvije sedmice je povećan što je svakako alarm za sve u BiH da se hitno usmjeri pažnja na osiguranje sigurnosti novinara i slobode izražavanja”, zaključili su.

Najnovije

spot_img