Dokumentarni film „Okupacija Bijeljine“ autora Edina Skokića

Preporučujemo

Novinar iz Tuzle Edin Skokić autor je filma „Okupacija Bijeljine“ koji je posvetio svim žrtvama velikosprskih osvajanja u njegovom rodnom kraju u periodu 1992.-1995. godina.

Film donosi autentičnu hronologiju događanja u Bijeljini i Janji od 31. marta 1992. godine do marta 2021. godine.

„Bijeljinci i Janjarci zasigurno dobro pamte sve ove događaje koji su ovim filmom objedinjeni u jednu cjelinu. Važno je zapamtiti neke nepobitne historijske fakte koji su prikazani kroz kadrove. od, recimo, izjave vojnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) u tadašnjoj kasarni Fadil Jahić – Španac da je oženjen muslimankom (1990. godina) i da zbog toga nema problema. Druge bitne datume pominje Ljubiša Savić – Mauzer, a to je jul 1991. godine kada se krenulo s planiranjem okupacije Bijeljine te marta 1992. godine kada su podigli kamp za obuku svojih jedinica u blizini Badovinaca na razmeđu BiH i Srbije“, kaže Skokić i nastavlja:

„Ne postoji ni jedan dokaz, ni jedna fotografija ili bilo šta treće da su u Bijeljini bili pripadnici Handžar divizije, Zelenih beretki ili ustaše. O tim borcima priča samo Željko Ražnatović – Arkan, čiji borci kažu da su Bijeljinu „oslobodili“ za deset sati, dakle do 1. aprila 1992. godine, a ostali su u navodnim borbama do 4. aprila 1992. godine. Izjave su snimili isključivo kamermani RTV M iz Sremske Mitrovice i RTV Novi Sad. Biljana Plavšić je istakla da je bila kreator sastanka i da je ona prvo došla da vidi Arkana, a da će poslije s njim razgovarati „drugi“, odnosno general JNA i Fikret Abdić. Arkan u posjeti bijeljinskim porodicama uporno govori kako su u borbama stradali šiptari i ustaše, a na spisku novina Semberije i Majevice koji je objavio Krizni štab SDS-a nalaze se samo civili. Ratno-huškaška mašinerija u programu Televizije Novi Sad navodi kako muslimani iz Janje raspolažu sa 1.000 zolja i 4.000 pušaka što je bila apsolutna laž… Kroz izvještaje o rušenju džamija i protjerivanja prikazan je samo dio golgote kroz koji su prošli Bošnjaci Bijeljine i Janje. Višemjesečna maltretiranja, premlaćivanja, pljačke i poniženja sačuvani su u njihovim uspomenama. I na kraju ću reći kako za sve zločine u Bijeljini i Janji ni 29 godina poslije niko nije odgovarao“, zaključuje autor filma Edin Skokić.

Film možete pogledati na Youtube kanalu agencije Tuzlapress, a film možete pogledati u programu naše televizije večeras od 20 sati.

Najnovije

spot_img