Beč: Lockdown do 2. maja, online nastava u školama sve do 25. aprila

Preporučujemo

Aktuelne mjere za suzbijanje koronavirusa u Beču se ne završavaju naredne sedmice, kako je prethodno najavljeno, nego se produžavaju do 2. maja. Škole nastavljaju sa online nastavom sve do 25. aprila, objasnio je gradonačelnik Beča Michael Ludwig u toku press konferencije održane u ponedjeljak.

Razlog za produženje mjera, koje su na snazi ​​od 1. aprila, je preopterećenost odjela intenzivne njege u bečkim bolnicama. Broj pacijenata na intenzivnoj njezi nedavno je dosegnuo novi vrhunac. Uz to se britanska varijanta virusa B.1.1.7. širi agresivnije i obuhvata različite skupine ljudi, uključujući sve više mladih osoba.

Sudeći prema prethodnim dešavanjima u Beču, jasno je da ova odluka nije popularna, ali je neophodna. U petak je planirano zasjedanje savezne vlade Austrije i predstavnika svih pokrajina, gdje će se odlučivati o proširenju mjera na kompletnu istočnu regiju.

Trenutno se na bečkim odjelima za intenzivnu njegu liječi 245 pacijenata oboljelih od koronavirusa, dodatnih 533 pacijenta s koronom nalazi se na drugim bolničkim odjelima. Ukupno 778 pacijenata predstavlja jedan od najvećih brojeva do sada Beču.

“Ovim mjerama nadam se da ćemo od maja nadalje svi moći postići drugačiji, ‘normalan’ oblik života”, rekao je Ludwig.

Najnovije

spot_img