Zmajevi večeras igraju protiv prvaka svijeta

Preporučujemo

Nogometna reprezetacija BiH večeras od 20:45 na stadionu Grbavica u Sarajevu igra drugi meč kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv selekcije Francuske.

Nakon remija u Finskoj (2:2) na startu kvalifikacija i meča bez pogodaka u prijateljskom susretu s Kostarikom u Zenici, Zmajevi će pred sobom imati novi težak zadatak protiv aktuelnih svjetskih prvaka, koji su apsolutni favoriti ne samo u večerašnjem susretu, nego i za prvo mjesto u grupi.

Selekcija koja na raspolaganju ima asove poput Kyliana Mbappea, Antoinea Griezmanna, Paula Pogbe, Raphaela Varanea i brojnih drugih zvijezda, važi za vjerovatno najjaču selekciju na svijetu.

Francuzi mogu sastaviti dva podjednako jaka tima i za izabranike Didiera Deschampsa unaprijed je bilo rezervisano prvo mjesto u grupi.

Ipak, remi na startu kvalifikacija na domaćem terenu protiv Ukrajine (1:1) i pobjeda u Kazahstanu (2:0), gdje su igrali u kombinovanom sastavu, pokazali su da ni Trikolori nisu u sjajnoj formi te da mogu biti ranjivi.

Za takav podvig Zmajevima će biti potrebno ogromno požrtvovanje tokom svih 90 minuta i obilata sportska sreća, jer francuski igrači koji konkurišu za susret na Grbavici vrijede čak milijardu eura i deset puta su vredniji od naše selekcije.

Poređenja radi, vrijednost čitave reprezentacije Bosne i Hercegovine je procijenjena na 80 miliona eura.

Iako taj podatak vjerovatno na najbolji način oslikava “nemoguću” misiju koja očekuje našu reprezentaciju, Zmajevi neće okačiti bijelu zastavu bez borbe.

Ukrajina je pokazala da im se na neki način može parirati, a iz našeg tabora najavljuju disciplinovanu i borbenu igru, svjesni da je to jedini recept kojim se može doći do pozitivnog rezultata protiv svjetskih prvaka.

Selektor Ivaylo Petev bio je pozitivan na koronavirus prije nekoliko dana, zbog čega nije bio na klupi ni protiv Kostarike, a neće ga biti ni večeras protiv Francuske te će ekipu predvoditi njegovi pomoćnici Elvir Rahimić i Slaven Musa.

Svi nogometaši Bosne i Hercegovine koji su trenutno u Sarajevu obavili su testiranje na koronavirus i svi su negativni, što je dobra vijest, a prema ranijem dogovoru, Ermedin Demirović se vratio u Njemačku zbog tamošnjih mjera vezanih za virus COVID-19 i on neće biti u konkurenciji za meč s Francuskom.

S obzirom na to da su Francuzi apsolutni favoriti te da Zmajevi nemaju veliki imperativ i očekivanja javnosti nisu kao u ranijim mečevima, nadamo se da u takvom ozračju konačno možemo odigrati dobru utakmicu i, ako ništa, kvalitetnom nogometnom predstavom podići poljuljano samopouzdanje pred nastavak kvalifikacija i utakmice s protivnicima protiv kojih ćemo voditi bitku za drugo mjesto.

BiH je protiv Francuske igrala četiri puta, uz bilans od dva remija i dva poraza, ali Zmajevi već deset uzastopnih utakmica ne znaju za trijumf. Posljednju pobjedu naša selekcija je ostvarila još 18. novembra 2019. godine, kada smo u kvalifikacijama za EP savladali Lihtenštajn rezultatom 3:0.

Na Svjetsko prvenstvo će se plasirati samo pobjednici grupa, dok će drugoplasirane ekipe zajedno s dvije najbolje ekipe iz Lige nacija koje se nisu plasirale igrati baraž. Na kraju baraža dobit ćemo još tri selekcije koje će s preostalih 10 pobjednika grupa činiti 13 reprezentacija iz Evrope na Svjetskom prvenstvu.

Utakmica BiH – Francuska počinje od 20 sati i 45 minuta. Direktan prijenos osigurala je Nova BH.

(RTV GD/klix.ba)

Najnovije

spot_img