Meho Kodro novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Preporučujemo

Legendarni bosanskohercegovački nogometaš Meho Kodro je drugi put u karijeri postao selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za Klix.ba.

Pedesetšestogodišnji Kodro je na klupi Zmajeva naslijedio Faruka Hadžibegića koji je sporazumno raskinuo ugovor s Nogometnim savezom BiH nakon što je u četiri susreta kvalifikacija za Euro zabilježio tri poraza.

Kako je Klix.ba ranije javio, Kodro je bio najozbiljniji kandidat za novog selektora, a čelnici krovne kuće bh. nogometa su se na kraju i odlučili za njega.

Ono što je zanimljivo je da je bosanskohercegovačka javnost podijeljena kada je u pitanju Kodrin angažman na klupi Bosne i Hercegovine.

Više od polovine anketiranih, tačnije 53 posto, smatra da je Kodro loš izbor za selektora.

Nakon završetka bogate igračke karijere u kojoj je nastupao i za Barcelonu, Kodro je prvi trenerski angažman imao 2006. u Real Sociedadu kao asistent.

U januaru 2008. godine je postao selektor BiH, no našu selekciju je vodio samo u dvije prijateljske utakmice u kojima je zabilježio remi protiv Sjeverne Makedonije (2:2) i poraz od Japana (3:0). Dobio je otkaz već u maju kada se pobunio što je Nogometni savez BiH bez njegove saglasnosti dogovorio prijateljski duel s Iranom.

Nedugo nakon otkaza se vratio u Sociedad gdje je radio s mlađim kategorijama, a 2010. je preuzeo B tim ekipe iz San Sebastiana i vodio ga tri sezone.

Trener Sarajeva je postao u sezoni 2014/2015 i tamo se zadržao 17 utakmica.

Švicarski Servette je vodio od decembra 2016. do marta 2018., a posljednji angažman, ujedno i najduži seniorski, imao je vodeći Lausanne dvije sezone, a bez kluba je bio od ljeta prošle godine.

Pred Kodrom je težak zadatak – plasirati se na Evropsko prvenstvo, no olakšavajuća okolnost je što Zmajevi već imaju osiguran baraž čak i u slučaju da ne naprave čudo i dokopaju se drugog mjesta u kvalifikacijama.

Kodro će svoj debi u drugom mandatu na klupi Bosne i Hercegovine imati 8. septembra na stadionu Bilino polje kada Zmajevi dočekuju Lihtenštajn.

Nakon toga slijede dueli s Islandom u gostima (11. septembar), Lihtenštajnom u gostima (13. oktobar), Portugalom kod kuće (16. oktobar), Luksemburgom u gostima (16. novembar) i Slovačkom kod kuće (19. novembar).

Najnovije

spot_img