Legendarni Winamp se vratio u potpuno novom izdanju

Preporučujemo

Iako u značajno izmjenjenom izdanju, Winamp je i dalje aplikacija za reprodukciju muzike, ali sada s podrškom za podkast, radio i striming servise, u izdanju koje se možda neće dopasti svima.

Priča o Winampu je priča i o razvoju i promkenama načina na koji se sluša digitalna muzika. Winamp je u ranom periodu interneta, servisa za P2P skidanje muzike poput Napstera i prvih mp3 datoteka, bio gotovo pa sinonim za muzički plejer na desktopu.

Ali, vremenom su došle promjene, pa je 1999. godine njegovu matičnu kompaniju, Nullsoft, preuzeo američki telekomunikacioni gigant AOL. Oni su 2013. godine namjeravali da ugase Winamp, ali ga je od toga spasila belgijska kompanija Radionomy, preuzimanjem Winampa u posljednjem trenutku.

Nakon toga Radionomy je postao Llama Group, klasični Winamp je i dalje ostao dostupan za preuzimanje, a prema njihovim informacijama trenutno ga u svijetu i dalje – u tom obliku – koristi čak 83 miliona ljudi. Ipak, vrijeme je za novu transformaciju, smatraju u Llama Groupu, pa su (nakon dugih najava) lansirali svoj novi proizvod: Winamp!

Od sada kao veb aplikacija

Ovaj kultni naziv sada nosi muzički veb plejer, responzivna veb aplikacija koja može da objedini slušanje digitalne muzike iz više izvora. Osim sopstvenih ekskluzivnih sadržaja postavljenih direktno na njihovoj platformi, kao i radio emisija ili podkasta, Winamp će uskoro nuditi i povezivanje eksternih striming usluga i donijeće mogućnost reprodukcije mp3 sadržaja iz lokalne biblioteke.

Reinkarnacija kultnog softvera devedesetih godina prošlog vijeka, dakle, ima za cilj da postane centralno mjesto za slušanje muzike, bez obzira na to odakle je preuzimali. Ipak – neki su ostali razočarani jer se radi tek o pukoj veb aplikaciji, koja malo toga dijeli sa softverom koji su poznavali i voleli.

Novi veb plejer može da se pronađe ovde, a mobilne aplikacije, navodno zasnovane na klasičnoj verziji Winampa, najavljene su za nešto kasniji datum ove godine.

(RTV GD/Nezavisne)

Najnovije

spot_img