Svjetski dan voda – U središtu ovogodišnje kampanje podzemne vode

Preporučujemo

Svjetski dan voda međunarodni je dan koji se obilježava danas, 29. put zaredom, s ciljem podizanja svijesti javnosti i usmjeravanja globalne pažnje na značaj i važnost vode, te promociju održivog korištenja postojećih vodnih resursa. 

– U središtu ovogodišnje kampanje Svjetskog dana voda su podzemne vode. To je vitalni resurs koji osigurava skoro polovinu sve vode za piće u svijetu, oko 40 posto za navodnjavanje u poljoprivredi i trećinu potrebne za industriju. Održavaju ekosisteme, tokove rijeka, sprečavaju slijeganje tla te prodor morske vode – izjavio je za Fenu direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo Sejad Delić.

Naglasio je da su podzemne vode osnova za razvoj poljoprivrede i proizvodnju energije, hrane te ukupnog ekonomskog napretka i na vodnom području rijeke Save.

– Studija dugoročnog snabdijevanja vodom stanovništva, privrede i industrije na vodnom području Save“ čiju je izradu finansirala Agencija 2019. godine, pokazala je da se ni u jednom slučaju ne eksploatiše više vode nego to dozvoljavaju bilansne rezerve. Ovo je posebno važno s obzirom da su podzemne vode u većini slučajeva osnovni resurs za vodosnabdijevanje stanovništva pitkom vodom – ističe Delić.

Bosna i Hercegovina jedna je od rijetkih zemalja koja ima značajne rezerve pitke vode. Iako su dovoljne za nekoliko desetljeća nisu neiscrpne i lahko se mogu zagaditi.

Razvoj poljoprivrede, industrije, koncentracija stanovništva u većim urbanim sredinama imaju za posljedicu sve težu zaštite vode općenito, a naročito postojećih izvora za piće i vodosnabdijevanje građana.

– Racionalna potrošnja, smanjen unos nutrijenata, donošenje i provođenje odluke o zonama sanitarne zaštite izvorišta, primjena mjera radi smanjenja incidentnih zagađenja, uređenje evidencije svih vodozahvata podzemnih i površinskih voda, praćenje količine zahvaćene vode i održivo korištenje podzemnih voda, gradnja prečistača otpadnih voda posebno u urbanim sredinama te eliminacija divljih deponija i kontrola odlaganja svih vrsta otpada. Sve su to neophodne radnje kako bi zadržali dobro stanje voda – poručio je Delić na Svjetski dan voda.

Prve važne preporuke o problemima vezanim uz vodu i vodne resurse formulirane su na konferenciji Ujedinjenih naroda o vodama 1977. godine u Argentini. Nakon konferencije UN-a u Rio de Janeiru u decembru 1993., odlučeno je da će se svake godine na ovaj datum širom svijeta obilježavati Dan voda i podsjećati na važnost vode te podizati svijest o preko dvije milijarde ljudi koji nemaju pristup sigurnoj vodi.

Ove godine u fokusu su podzemne vode, a uz slogan „Učinimo nevidljivo vidljivim“ ističe se kolika je njihova važnost. Unatoč činjenici da ih ne vidimo, njihov je učinak vidljiv svugdje. Gotovo sve tekuće slatke vode svijeta su podzemne vode i osnova su opskrbe vodom za piće, za sistem odvodnje, poljoprivredu, industriju i ekosustave. 

(RTV GD/FENA)

Najnovije