Za Marš mira do sada prijavljeno oko 1.400 osoba: U koloni će biti veliki broj mladih ljudi

Preporučujemo

Do sada je oko 1.400 osoba prijavljeno za ovogodišnji “Marš mira”, trodnevno pješačenje u okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, a koji simbolizuje čuvanje sjećanja i sprečavanje negiranja onoga što se u ljeto 1995. godine dogodilo u Srebrenici i okolini.

“Pripreme za ‘Marš mira’ ove godine teku po našem planu i programu kojeg smo usvojili. Prijave učesnika odvijaju se očekivanom dinamikom. Do sada imamo prijavljeno više od 80 organizovanih grupa. Naime, prijavljeno je oko 1.400 osoba”, kazao je Suljo Čakanović, predsjednik Pododbora za “Marš mira” koji trenutno obilazi trasu na planini Udrč.

Zadovoljan je stanjem na trasi “Marša mira“ na kojoj se trenutno nalazi imajući u vidu nevrijeme koje je pogodilo to područje u proteklom periodu.

“Šta nas dalje čeka vidjet ćemo, vjerovatno ima drveća na trasi. Prije nekoliko dana smo obišli trasu Buljim i Buljimski potoci. Tamo smo vidjeli da imamo veliki broj drveća na putu koje moramo ukloniti do 7. jula kako bi trasa ‘Marša mira’ bila prohodna i sigurna”, rekao je Čakanović za Anadolu.

“Marš mira” je memorijalna manifestacija koja se održava svake godine, u julu, u povodu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” u Srebrenici iz jula 1995. godine.

“Imamo prijave iz Holandije, Slovenije, Turske, Njemačke, Austrije. Dakle, iz većine evropskih zemalja imamo prijavljene grupe. Međutim, nije to još uvijek završeno, prijave i dalje traju. Imamo i mnogo prijava iz mnogih mjesta u Bosni i Hercegovini. Tu su grupe koje su s nama svake godine, ali ima i novih”, kazao je Čakanović.

Prema njegovim riječima, ove godine imaju i prijavljene nove grupe, uglavnom su to školska djeca.

“Pedagoški zavod će u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja Kantona Sarajevo ove godine svoje srednjoškolce da povedu na ‘Marš mira’, njih 70, 80. Očekujemo da će na ovom ‘Maršu mira’ biti puno djece i mladih ljudi. Očekujemo da će ove godine biti oko 5.000 učesnika”, istakao je Čakanović.

Izrazio je zadovoljstvo interesovanjem mladih ljudi za “Marš mira” jer na taj način imaju priliku da vide trasu kojom su se kretali Srebreničani u julu 1995. godine i čuju priče preživjelih.

“Marš mira” ima za cilj i izgradnju, unapređenje i njegovanje kulture sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici te onemogućavanje negiranja, poricanja i relativiziranja zločina genocida.

Prema informacijama iz Instituta za nestale osobe BiH, do sada je identifikovano i porodice su dale saglasnost za ukop 11 žrtava genocida na kolektivnoj dženazi 11. jula u Potočarima.

(RTV GD/raport.ba)

Najnovije

spot_img