Za kolektivnu dženazu u Memićima spremni posmrtni ostaci četiri žrtve zločina počinjenih u Zvorniku

Preporučujemo

Za kolektivnu dženazu u Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Memići – Gornja Kalesija, koja će biti održana 1. juna ove godine, spremni su posmrtni ostaci četiri žrtve zločina počinjenih na području Zvornika u periodu od 1992. do 1995. godine. 

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti čiji su posmrtni ostaci u decenijama nakon počinjenog zločina ekshumirani na području općina Zvornik i Šekovići.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Memićima jeste Izet (Ismeta) Manjić. On je u momentu smrti imao svega 21 godinu. Nestao je 1992. godine na području Vlasenice, a njegovi posmrtni ostaci su 2004. godine ekshumirani na lokalitetu Pelemiši, općina Šekovići. Porodica je zvanično identifikovala njegove posmrtne ostatke 2019. godine.

Ove godine na kolektivnoj dženazi biće ukopana i jedna žena. Radi se o Sadiki (Emin) Hrbatović, rođenoj 1970. godine u Zvorniku. Ona je u momentu smrti, 1992. godine imala svega 23 godine. Nestala je na području Križevića, a 2008. godine, njeni posmrtni ostaci su pronađeni na lokalitetu Križevića.

Ove godine će u Memićima biti ukopan i Senad (Abdurahman) Sulejmanović, rođen 1964. godine u Novom Selu kod Zvornika, on je nestao 1993. godine na lokalitetu Baljkovica, a njegovi posmrtni ostaci su 2008. godine ekshumirani na lokalitetu Križevačke njive, općina Zvornik.

U Kalesiji će biti ukopan i Smajo (Ibrahim) Hamzabegović, rođen 1959. godine u Glodima kod Zvornika. On je također nestao 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci su 2000. godine ekshumirani na lokalitetu Snagovo, općina Zvornik, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH. 

Najnovije

spot_img