Za Geroviće dopremljen sav material za obnovu kuće

Preporučujemo

Danas je 14 dana kako je devetočlana porodica Gerović iz Gerova u Mjesnoj zajednici Glogova kod Bratunca ostala bez krova nad glavom.

Mnogi su došli da pomognu ovoj porodici, a stigao je kompletan materijal za izgradnju nove kuće u koju bi porodica Gerović trebala da useli do jeseni.

“Kuća Gerovića će biti hitno obnovljena po sistemu ‘ključ u bravu’. Federalno ministarstvo nabavilo je kompletan građevinski i drugi materijal, a izvođenje radova finansiraće Međunarodni forum solidarnosti ‘Emmaus’ iz Potočara kod Srebrenice”, stoji u potpisanom ugovoru koji nam je pokazao Mujo i dodaje da je porodica smještena kod komšije u kući.

Vatra koja se brzo proširila na čitavu kuću uništila je sve, tako da je devetočlana porodica tog jutra, 2. avgusta, uspjela da izađe i ostane nepovrijeđena.

“Sve je izgorjelo za pola sata. Na sreću, u kući nije bilo nikoga, a troje unučadi tog jutra probudili su se ranije kao nikada prije. Ništa nismo mogli spasiti, ostali smo bez ičega. Pripadnici vatrogasne jedinice i Policijske stanice Bratunac stigli su odmah po pozivu, ali je vatra učinila svoje. Vatrogasci su brzo ugasila požar, koji je zahvatio i komšijinu kuću”, priča Mujo Gerović.

Veliki broj građana iz Bratunca i susjednih opština istog dana se odazvao da pomogne ovoj porodici čime je pokazana velika solidarnost ali i činjenica da se ovdje živi sa komšijama.

Opština Bratunac prva ponudila pomoć

Istog dana kada se desio požar, porodicu je posjetio načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić koji je obećao svu pomoć u obnovi kuće i pozvao ljude i organizacije da pomognu porodici koja je ostala bez svega.

Rankić je obećao pomoć porodici i slanje neophodnog materijala, a kako su nam rekli iz njegovog kabineta, porodica je prihvatila da im kuću po sistemu “ključ u ruke” uradi Federalno ministarstvo raseljenih osoba.

„Nakon posjete načelnika opštine Bratunac, angažovana je građevinska firma koja je odmah sutradan, došla da izvrši čišćenje objekta i da ugradi novu građu i krovnu konstrukciju. Međutim, porodica Gerović je građevinske radnike obavijestila da će Federalno ministarstvo izgraditi novu kuću i da nije potrebno da se radi krov i sanira šteta na kući koja je izgorjela“, rečeno nam je iz kabineta načelnika Bratunca.

Oni su nam takođe rekli da su porodici Gerović izdali potrebnu dokumentaciju da apliciraju kod Federalnog ministarstva raseljenih osoba za kuću, a da su postigli dogovor da će po useljenju Opština Bratunac uručiti jednokratnu pomoć za kupovinu kućanskih aparata i namještaja.

Takođe, Opština Bratunac je preko svojih službi brzo organizovala distribuciju hrane, odjeće, obuće, prehrambenih paketa kako bi se porodici pomoglo u prvim danima situacije koja ih je zadesila.

Foto: Sakib Smajlović

(RTV GD/esrebrenica)

Najnovije

spot_img