Vreli talas stiže u BiH, temperature čak do 42 stepena

Preporučujemo

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je vremensku prognozu za naredne dvije sedmice. Kako se vidi, za vikend nam stižu temperature do 42 stepena.

Na prostoru Bosne i Hercegovine, prema trenutno raspoloživim sinoptičkim kartama, do kraja mjeseca preovladavat će sunčano i suho vrijeme uz veoma malu oblačnost i visoke temperature zraka.

Temperature će ove sedmice biti u porastu. Od sredine sedmice uz novi toplotni val ove godine, dani bi mogli biti teže podnošljivi.

Vrhunac toplinskog vala očekuje se za dane vikenda. Izraženije vrijednosti temperatura prognoziraju se na jugu Hercegovine, a u centralnim područjima Bosne uz nešto niže dnevne temperature izvjesna je do petka svježina u jutarnjim satima.

Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od 15 do 22 celzija u Bosni, na jugu zemlje do 26. Najviše dnevne temperature između 32 i 39, na jugu zemlje do 42 stepena.

Visoke temperature i visok indeks UV zračenja može štetno djelovati na zdravlje stanovništva. Također, visoke temperature, suh zrak i mala vlažnost pogodavat će nastanku požara.

Preporuka za javnost je da se redovno prate obavještenja i upozorenja (Meteoalarm) Federalnog hidrometeorološkog zavoda i drugih nadležnih institucija i da se pridržava datih uputa.

(RTV GD/klix.ba)

Najnovije

spot_img