Vlada TK: Prihvaćena Informacija o stanju sigurnosti za period januar – juni 2021. godine

Preporučujemo

Stanje sigurnosti na području Tuzlanskog kantona, za prvih šest mjeseci tekuće godine, je zadovoljavajuće. Ova ocjena se može izvući iz Informacije o stanju sigurnosti na području Tuzlanskog kantona, za period januar-juni 2021. godine, koju je danas prihvatila Vlada Tuzlanskog kantona.

Kako je danas istaknuto, stanje iz 2020. godine, zbog brojnih aspekata uzrokovanih pandemijom korona virusa, a koji su uzrokovali znatno manje saobraćaja i manje kretanja, pa time i devijantnih pojava, ne može biti posmatrano kao referentno. Ipak upoređujući i sa takvim stanjem tokom prošle godine, ovogodišnja blaga povećanja određenih pokazatelja kreću se u zadovoljavajućim okvirima, rečeno je danas.Prema pokazateljima stanja kriminaliteta u prvom polugodištu 2021.godine, može se konstatovati da je došlo do povećanja evidentiranih krivičnih djela na području Tuzlanskog kantona u odnosu na isti period prošle godine za 1,35%.

Ako se posmatraju složeniji i teži oblici krivičnih djela, može se uočiti smanjenje broja krivičnih djela teška krađa, nasilničkog ponašanja, izazivanje opće opasnosti, pronevjere u službi, nesavjestan rad u službi, ugrožavanja javnog prometa, i dr, dok je uočeno povećanje broja posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga, zloupotreba položaja ili ovlašćenja, neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, krivotvorenja službene isprave, i dr, što je prije svega rezultat proaktivnog rada policijskih službenika, odnosno planski poduzimanih mjera i radnji i rezultata koji su tom prilikom ostvareni.Ostvaren je procenat rasvijetljenosti krivičnih djela prethodno prijavljenih po nepoznatom učiniocu od 44,19% i procenat ukupne rasvijetljenosti od 67,73%.

Tokom prvog polugodišta 2021.godine, službenici policije su evidentirali veći broj prekršaja narušavanja javnog reda i mira za 629 ili 45,7%, u odnosu na posmatrani period prošle godine.Posmatrano po strukturi prekršaja, a u odnosu na isti period prošle godine, može se uočiti povećanje prekršaja odbijanje naređenja i omalovažavanja ovlaštenih službenih lica više za 457 ili 80,9%, a što je uzrokovano sankcionisanjem prekršilaca koji nisu poštovali mjere naložene od strane Kriznih štabova FBiH i TK u vezi pandemije izazvane koronavirusom COVID-19.

Tokom perioda januar–juni 2021.godine evidentirane su ukupno 1.383 saobraćajne nezgode, što je u odnosu na isti period prošle godine više za 173 saobraćajne nezgode ili za 14,3%. Broj saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima manji je za dvije nezgode, dok je broj poginulih lica manji za 6 ili za 27,3%, u odnosu na posmatrani period prethodne godine

Najnovije

spot_img