Vlada donijela uredbu: Pomoć od 100 KM za 531.000 stanovnika

Preporučujemo

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je na današnjoj sjednici Uredbu o programu pomoći kategorijama stanovništva koje su posebno pogođene inflacijom i koja sadrži niz mjera usmjerenih na podršku stanovništva koji su pogođeni rastom indeksa potrošačkih cijena.

Prvenstveno definira novčanu podršku penzionerima, pripadnicima boračkih populacija, primaocima stalne novčane i druge materijalne pomoći, te civilnim žrtvama rata i neratnim invalidima i predviđeno je da te kategorije dobiju novčanu pomoć u iznosu od 100 KM.

Osim toga, Uredbom je zadužena Direkcija robnih rezervi FBiH da putem Crvenog krsta osigura pakete pomoći osnovnih životnih namirnica, u visini šestomjesečne potrošnje. Detaljni plan provedbe ovog dijela programa pripremit će Federalna direkcija i resorno ministarstvo.

Uredbom se, također, nalaže poslodavcima da svojim uposlenicima isplate jednokratne podrške u visini prosječne neto plate u FBiH. Sve one koji to učine, Vlada FBiH će osloboditi plaćanja doprinosa na ove isplate svojim radnicima.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kaže da je cilj bio da pomoć bude konkretna, dodajući da su u prethodnom periodu dokazali da su bili u mogućnosti prilagoditi se situacijama i promjenama koje su posljednjih godina bile negativne.

– Svjesni smo učinka neželjenih posljedica inflacije na naše stanovništvo iako ta inflacija ne djeluje na sve podjednako. Zato smo ovom uredbom prepoznali kategorije koje inflacija najviše pogađa – pojasnio je Novalić.

Uredba definira jednokratnu pomoć od 100 KM za 531.000 stanovnika od čega je najviše penzionera 378.000, zatim za 100.000 korisnika boračkih naknada te za 53.000 osoba sa invaliditetom i civilne žrtve rata.

Pored toga, 10.000 porodica koji su u stanju socijalne potrebe dobit će paket vrijedan oko 500 KM iz robnih rezervi, a dio Uredbe definira isplatu jedne prosječne plate do 1.080 KM bez ploćanja obaveza.

Federalni premijer je najavio da je u toku rad na pripremi još jedne uredbe koja će se odnositi na podršku kada je u pitanju električna energija za stanovnike koji su iz socijalno ugrožene kategorije, a tu je i uredba koja će biti usmjerena na pomoć školarcima.

Prije ovoga bilo je reakcija na krizu jer su zamrznute marže na prehrambene proizvode, energetske derivate jer su se potrudili da cijena električne energije ne poraste ove godine za stanovništvo iako je za trećinu ispod proizvodne cijene te su date garancije da će to tako i ostati.

Sve ovo moguće je ostvariti, kaže Novalić, jer je rastao bruto društveni proizvod (BDP) i prihodi, kao i izvoz te broj uposlenih zbog čega je moguće servisirati potrebe koje su se pojavile tokom inflacije.

Novalić podsjeća da je zaustavljen izvoz peleta i obradnog drveta, a ta mjera već ima rezultate budući da se snižava cijena peleta i obradnog drveta. Pozvao je i niže nivoe vlasti da osiguraju podršku ugroženim stanovnicima Federacije BiH za oblasti za koje su nadležni.

Vlada će uštedama kroz federalni budžet osigurati potrebna sredstva za provedbu mjera.

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević ističe da postoji procedura kada je u pitanju isplata po 100 KM za spomenute kategorije te da to zahtjeva određene aktivnosti.

– Za umirovljenike, naknada će biti isplaćena uz isplatu mirovina za sedmi mjesec, a za ostale korisnike u roku od 60 dana – dodala je.

Govoreći o mogućnosti za poslodavce da pomognu uposlenicima, isplata je moguća do 31. decembra.

– To je stvar poslodavaca i to je njihova dobra volja. Mogu isplatiti 1.800 KM, 100 KM ili 50 KM. Ne stvaramo nikome obavezu već ostavljamo mogućnost poslodavcima da lakše prebrodimo ovu situaciju – istakla je Milićević.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača kazao je također da jedna osoba može ostvariti samo jednom pravo na pomoć od 100 KM, bez obzira da li to pravo ima po više osnova.

(RTV GD/Dnevni Avaz)

Najnovije

spot_img