Uručeni ugovori za 59 korisnika početnih biznisa u povratničkim mjestima

Preporučujemo

Dopremijer i ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović i ministar raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH Nerin Dizdar potpisali su danas ugovore za zasnivanje početnog biznisa sa 59 korisnika iz povratničkih sredina.

Kako je novinarima kazao ministar Dizdar, za tu namjenu je izdvojeno ukupno 843.942 KM, odnosno po 15.000 KM za većinu korisnika.

Istakao je da povratnici koji su potpisali danas ugovore dolaze iz Republike Srpske te da je jedan dio iz dijela Federacije BiH oko Bosanskog Grahova i Drvara.

– Ovaj javni poziv je objavljen prije mog imenovanja i smatram da je javnim pozivom trebala biti obuhvaćena cijela BiH. Ne treba biti uskraćivanja sredstava povratnicima po osnovu mjesta stanovanja. Korigovat ćemo sve javne pozive ubuduće – istakao je ministar te dodao da svi povratnici trebaju biti tretirani na isti način.

Dizdar je poručio da Vlada Federacije BiH i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica planiraju i dalje ojačavati suštinski povratak, odnosno zapošljavanje povratnika.

Dopremijer Mijatović poručio je da su podrška samozapošljavanju, otvorenje novih radnih mjesta i održiv povratak strateška odrednica Vlade Federacije BiH u ovom sazivu.

Program Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica ,,Podrška razvoju Start-up početnog biznisa povratnika”, započet je 2017. godine, a javni poziv se raspisuje svake godine.

Najnovije