Ultramaraton Vukovar-Srebrenica od 6. do 10. jula

Preporučujemo

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u spomen na žrtve genocida u “UN-ovoj zaštićenoj zoni” Srebrenice, žrtve Vukovara i na sve nevino stradale tokom rata od 1990. do 1995. godine u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini ove godine organizira XI. ultramaraton Vukovar – Srebrenica, koji će biti održan od 6. do 10. jula.

Namjera je organizatora podsjetiti na sve nevino stradale tokom srpske agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu te posebno odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice.

Ujedno, povezivanjem dva grada žrtve, Vukovara i Srebrenice, želimo podići svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba kao izraza temeljne humanosti prema svima koji još uvijek ne znaju ništa o sudbini svojih najmilijih, navode organizatori.

Ultramaraton se održava od 2012. godine u terminu od 6. do 10. jula, gdje maratonci u 5 etapa od Vukovara (Ovčara) preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika do Srebrenice (Potočari) pretrče 227 km, a ove godine u Ultramaratonu će učestvovati maratonci: Dražen Ćućić, Robert Kasumović, Boban Pantović i Duško Štrbac.

Pored maratonaca, na pojedinim dionicama Ultramaratona, pridruže se i drugi trkači koji svojim učešćem žele podržati projekt i na taj način odati počast žrtvama, pa će se na dionici Vukovar – Vinkovci pridružiti brigadir Ivan Galović, Slavko Janjić, Ivan Špoljarić, Angel Milišić Zečević, Domagoj Šeremet, Kristijan Anđelić, Damir Markota, Jasna Pavičić i Katarina Bandalo. Na posljednjoj etapi, Zvornik – Srebrenica (Potočari), maratoncima će se pridružiti Mirzet Halilović i Rusmin Milavić.

Ultramaraton se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i Željka Komšića i Grada Sarajeva.

Polazak Ultramaratona predviđen je 6. jula u 9 sati iz Memorijalnog centra Ovčara, a dolazak u Potočare 10. jula.

Najnovije

spot_img