Udruženje Pomozi.ba od početka godine doniralo 1.677.200,53 KM za liječenje oboljelih bh. građana

Preporučujemo

Udruženje Pomozi.ba u martu je doniralo 775.930,83 KM za liječenje oboljelih bh. građana, a od početka godine 1.677.200,53 KM. 

Iz Udruženja ističu da je u prva tri mjeseca prošle godine donirano 1.380.086,49 KM, te da je ove došlo do povećanja od 22 odsto. 

Slična situacija je i kada su u pitanju zahtjevi, gdje je, ističu iz Udruženja, takođe došlo do povećanja, te su u prva tri mjeseca 2023. godine zaprimili i obradili 282 zahtjeva, a u 2024. godini 408 zahtjeva. U postotcima, došlo je do povećanja od 45 odsto.

Iz Pomozi.ba naglašavaju kako su ovi podaci vrlo zabrinjavajući i da se, uprkos njihovom konstantnom trudu i zalaganju, plaše da neće biti u mogućnosti odgovoriti na tolike zahtjeve u narednom periodu. 

“Kada govorimo o oboljenjima situacija je slična kao i proteklih godina. Za pomoć nam se najčešće obraćaju onkološki pacijenti, ljudi sa mnogobrojnim tjelesnim deformitetima, djeca s poteškoćama u razvoju, sa akcentom na autizam i epilepsiju.  Pomagali smo i građanima kojima su bile neophodne operacije očiju, srca, kao i ljudima sa slušnim problemima. Također smo imali mnogo zahtjeva za rehabilitacijama nakon nesretnih slučajeva ili posljedica bolesti”, navode iz Udruženja.

Prema njihovim riječima, sva spomenuta sredstva donirana su u najvećoj mjeri od bh. građana i dijaspore. Međutim, dodaju, dio sredstava prikupili su organizujući sportske humanitarne manifestacije, aukcije dresova koje su nam poklanjali uspješni bh. sportisti, a donatori su bile i mnogobrojne domaće kompanije.  

“Podsjećamo, sredstva za liječenja inače prikupljamo putem javnih apela, kao i trajnog Fonda za liječenja koji smo osnovali kako bismo bili u mogućnosti pomoći i onima za koje iz objektivnih razloga ne možemo pokretati apele, jer bismo u tom slučaju apele za liječenje imali svakodnevno. Fond se može podržati pozivom na broj 17021 kojim se doniraju 2 KM, kao i donacijama putem naše web platforme www.pomoziba.org ili standardnih žiro računa”, poručili su iz Udruženja.

Najnovije

spot_img