U Sarajevu predstavljen zbornik radova “Podrinjska medresa u Zvorniku”

Preporučujemo

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu danas je predstavljen zbornik radova  “Podrinjska medresa u Zvorniku”.

Institut za društvena i religijska istraživanja iz Tuzle, u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice (MIZ) Zvornik, 2021. godine je pokrenuo niz stručnih istraživanja vezano za ovu medresu, čije rezultat je i predstavljena knjiga „Podrinjska medresa u Zvorniku“.

Razgovor o ovoj knjizi i sudbini Podrinjske medrese Upriličen je u Gazi Husrev begovoj biblioteci u Sarajevu. O knjizi su govorili dr Šefko Sulejmanović, mr. Osman Lavić i mr. Mustafa Muharemović.

– Knjiga po kvalitetu radova ima polivalentnu vrijednost, a govori prvenstveno o ovoj školi koja ima tri vrijednosti koje su u fokusu našeg današnjeg razmatranja. To su njen historijski, kulturološki i sakralni značaj. U historijskom pogledu, Medresa je značajna po samom načinu gradnje, vjerovatno je građena na temeljima nekadašnje medrese, jer su i prije 1871. godine u Zvorniku postojale medrese.

U kulturološkom smislu, znamo da je postojanje ove škole doprinosilo odgoju i obrazovanju mladih generacija. treći segment vrijednosti je sekralni, jer je riječ o ustanovi gdje su se izučavali vjerski predmeti – rekao je dr. Šefko Sulejmanović, direktor Instituta za društvena i religijska istraživanja iz Tuzle.

Prisutnoj publici predstavljen je zbornik radova o Podrinjskoj medresi u Zvorniku kroz historiju, a zbornik je sačinjen od naučnih radova koji su pripremljeni po svim naučno-istraživačkim metodama i prezentovani na naučnoj konferenciji u Zvorniku, 3. novembra 2021. godine.

– Kroz prošlost ove škole se može vidjeti u kakvom stanju je bio naš narod u Podrinju, jer je riječ o regionalnoj školi koja je pokrivala cijelo srednje Podrinje. Sama priča o ovoj školi jeste i borba da se ona sačuva, s obzirom na njen historijski značaj i arhitektonsku vrijednost, jer je jedan od rijetkih objekata iz prošlosti u Zvorniku koji govori o tom svijetlom periodu naše tradicije na ovom području – kazao je mr. Mustafa Muharemović, predsjednik MIZ Zvornik. 

U svojstvu promotora, mr. Osman Lavić je ocijenio da predstavljeni zbornik radova predstavlja 12 različitih perspektiva o segmentima rada ove škole.

– Mogu generalno reći da su istraživači na jedan kvalitetan, naučno utemeljen i stručan način, potkrijepljeno izvorima i literaturom, govorili o važnosti i značaju rada medrese na jednom lokalnom nivou. Ustvari, to je bila personifikacija jednog ukupnog osmanskog obrazovnog sistema prenesenog na jedan mikro-lokalitet. Valjanost, marljivost i radinost Instituta i Medžlisa Zvornik su za svaku pohvalu. Bošnjaci imaju bogato kulturno naslijeđe, a ovaj primjer organizacije naučnih skupova, a kasnije i štampanja radova je primjer kako se čuva sjećanje na tu kulturnu baštinu – kazao je mr. Lavić.

Inicijativa za proglašenje ovog objekta nacionalnim spomenikom podnesena je 2020. godine, dok je 2023. godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika pokrenula proceduru za trajnu zaštitu ovog historijskog objekta.

(RTV GD/Preporod)

Najnovije

spot_img