U džematu Jasikovac za 72 sata sakupljeno više od 10.000 KM pomoći za Tursku i Siriju

Preporučujemo

Džematlije džemata Jasikovac, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Teočak uključili su se u akciju prikupljanja pomoći stradalim u zemljotresima u Turskoj i Siriji, te za 72 sata sakupili više od 10.000 pomoći.

Imam ovog džemata, Berdihan-ef. Hadžić je za Preporod.info kazao kako je ova aktivnost rezultat koordinacije između džematlija i pojedinaca koji vode porijeklo sa ovog prostora.

– Čim smo čuli da se desila ova velika tragedija, mi smo se odlučili uključiti. Moj džemat je specifičan po tome što pored džemata kao organizacione jedinice postoji i Udruženje građana “Štirac” koje okuplja našu dijasporu i ljude iz domovine koji su za svaki društveno odgovorni posao uvijek tu. Ja sam usko vezan i poziciom potpredsjednika u tom Udruženju pa saradnja između džemata i Udruženja biva jako dobra. Čim je uvaženi reisul-ulema pozvao vjernike na akciju, mi smo se unutar jedne naše interne grupe mobilizirali i krenuli u realizaciju – kaže efendija Hadžić.

Kako ističe, samo velika ljubav i empatija mogu dati ovakve rezultate.

– Posebno nam je drago da akcija ima taj simboličan i lijep naziv “Od Bošnjaka s ljubavlju”.  Mi smo mali džemat, ali jako poseban kada je humanitarni rad u pitanju, to smo pokazali i ovog puta. Isto tako, kao Bošnjaci smo mali narod velikog srca i velike dobrote. Ta dobrota će se, uvjeren sam, pokazati na području svih naših džemata i naše Zajednice – ističe imam džemata Jasikovac.

Kako poručuje, iznos koji su prikupili je motivacija njima da nastave dalje, ali i drugima da budu uključeni u ovu i slične aktivnosti.

– Mi nećemo stati na ovom iznosu i siguran sam da ćemo dati još za ovo nekoliko dana. Neka nam ova naša priča svima bude motivacija da uvijek možemo više i bolje – poručuje Berdihan-ef. Hadžić.

(RTV GD/Preporod)

Najnovije