TK: Letalni ishodi zabrinjavaju i pored pada broja oboljelih

Preporučujemo

I pored laganog pada parametara kada je u pitanju broj oboljelih ne možemo govoriti o smirivanju epidemiološke situacije, konstatirao je ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Božo Jurić na današnjem sastanku Koordinacionog tijela Vlade TK za praćenje stanja pandemije COVID-19.

U posljednjih sedam dana bilo je 46 smrtnih ishoda a trenutno je 114 osoba hospitalizirano na Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla, od čega 44 na Klinici za zarazne bolesti, 45 na Klinici za plućne bolesti i 25 pacijenata u respiratornom centru. Prema riječima pomoćnika direktora za medicinske poslove UKC Tuzla Bahrudina Hadžiefendića, situacija je i dalje loša jer se broj umrlih ne smanjuje i od petka je zabilježen 21 smrtni ishod.

Evidentna je silazna putanja broja oboljelih i u Tuzli, pa je, prema riječima direktora Doma zdravlja „Dr Mustafa Šehović“ Tuzla Suada Bijedića, trenutno 307 oboljelih.

Još je jednom naglašeno da se vakcinacijom sprječava najgori ishod, što najbolje ilustrira tridesetak osoba sa područja Tuzle čiji simptomi COVID-19 zahvaljujući vakcinaciji imaju izuzetno blagu kliničku sliku.

U posljednjih sedam dana aplicirano je 6345 doza vakcina i proces vakcinacije još uvijek nije na zadovoljavajućem nivou, rečeno je na današnjem sastanku. Na područje TK do sada je stiglo više od 245 800 doza a do sada je upotrijebljeno 222 000.

Najnovije

spot_img