Švicarska namjerava sa 1.000 franaka kažnjavati i žene koje nose burku

Preporučujemo

Švicarska vlada je 12. oktobra, uputila u parlamentarnu proceduru nacrt zakona prema kojima bi se sa 1.000 franaka (1.000 dolara) kažnjavali oni kojima je lice pokriveno. To se odnosi i na žene koje nose burke.

Nacrt zakona je pripremljen nakon prošlogodišnjeg referenduma o ovom pitanju. Za zabranu nošenja burke glasalo je 51,2 posto građana. Pojedini su odluku okarakterisali kao islamofobijom i seksizmom.

Nadležni su poručili da je cilj da se poboljša javna sigurnost i red, a ne da se neko kažnjava. Zabranu je inicirala grupa Egerkinger Komitee koja okuplja desničare, među kojima su i pripadnici Narodne stranke. Smatraju da je riječ o otporu onome što nazivaju politički islam.

U nacrtu zakona ne spominje se burka ili nikab, ali njime je propisano da je zabranjeno pokrivati lice u javnom prostoru, što se odnosi na javni prijevoz, ugostiteljske objekte ili tokom hodanja ulicom. Precizirano je da oči, nos i usta moraju biti vidljivi.

Muslimanske će moći nositi hidžab, ali neće moći nositi nikab, tj. odjeću koja pokriva cijelo lice. To će biti moguće samo u vjerskim objektima. Odjeću koja potpuno pokriva lice bit će moguće nositi onda kada to nalaže sigurnost, primjera radi u svrhu zaštite od pandemije koronavirusa. Dio muslimanske zajednice nije zadovoljan nacrtom zakona.

“Utvrđivanje kodeksa odijevanja u ustavu nije borba za oslobođenje žene, već korak nazad u prošlost”, poručili su iz Saveza islamskih organizacija Švicarske, dodajući da su žrtvovane švicarske vrijednosti – neutralnost, tolerancija i mirotvorstvo.

Muslimani čine pet posto od 8,6 miliona stanovnika ove države. Prema procjeni Univerziteta Lucern, u Švicarskoj samo 30 žena nosi nikab. Ova zemlja je među nekoliko onih u kojima je zabranjeno pokrivati lice. To je slučaj i u Francuskoj, Danskoj, Austriji, Nizozemskoj i Bugarskoj, prenosi Al Jazeera English.

Najnovije

spot_img